
Ny studie kobler ultraprosessert mat til økt risiko for tidlig død
En ny, omfattende studie konkluderer med at et høyt inntak av ultraprosessert mat øker risikoen for tidlig død. Norske forskere er imidlertid kritiske og mener begrepet «ultraprosessert» er for upresist til å trekke slike konklusjoner.
Kort oppsummert
- En ny metaanalyse viser at for hver 10 prosent økning i kalorier fra ultraprosessert mat, øker risikoen for tidlig død med 3 prosent.
En ny metaanalyse konkluderer med at et høyere inntak av ultraprosessert mat er forbundet med økt risiko for tidlig død. Ifølge studien øker risikoen for tidlig død med 3 prosent for hver 10 prosents økning i kaloriinntaket fra slik mat.
Forskerne sammenlignet åtte land og fant at i land med høyt forbruk, som USA og Storbritannia, kunne 14 prosent av tidlige dødsfall knyttes til kostholdet, mot bare fire prosent i land med lavt forbruk. Norske forskere, som Harald Carlsen ved NMBU og Jacob Juel Christensen ved Universitetet i Oslo, er imidlertid kritiske.
De mener begrepet «ultraprosessert» er for upresist og at de negative helseeffektene hovedsakelig kan tilskrives spesifikke undergrupper som brus og prosessert kjøtt.
Carlos Augusto Monteiro
Harald Carlsen
Jacob Juel Christensen
CNN
forskning.no
Nofima
NMBU
Universitetet i Oslo
Brasil
Colombia
Mexico
Chile
Canada
Australia
USA
Storbritannia
Norge
Oslo