En debatt om norsk jordbruks fremtid pågår mellom AgriAnalyse-sjef Christian Anton Smedshaug og høyskolelektor Thomas Cottis. Cottis argumenterer for mer plantematproduksjon, da 90 prosent av matjorda brukes til dyrefôr. Smedshaug påpeker imidlertid at to tredjedeler av norsk matjord er uegnet for menneskemat på grunn av jordsmonn og klima.
Selv om 70 prosent av den egnede matjorda brukes til dyrefôr, viser forbrukerne liten interesse for å kjøpe mer norskdyrkede planteprodukter som poteter og kål. Dersom kjøttforbruket reduseres, velger forbrukerne heller importerte alternativer som tofu og ris, noe som kan redusere Norges selvforsyning. Til tross for at antallet storfe er halvert siden 1939, produserer hver ku mer kjøtt og melk takket være avl og effektivisering.
Artikkelen nevner også at det finnes ubrukte norske fôrressurser i utmarka og kjøttbeinmel som kan redusere importavhengigheten, selv om økonomiske rammevilkår og helserisiko hindrer full utnyttelse. Norskandelen i husdyrfôr var 82 prosent i 2023, og øker for melkekyr. Forfatteren konkluderer med at det neppe forbedrer selvforsyningen å kutte husdyr for å dyrke plantemat ingen vil spise.