Helsedirektoratet advarer mot frykt for ultraprosessert mat
Helsedirektoratet ser seg nødt til å adressere den økende frykten og forvirringen rundt ultraprosessert mat blant nordmenn. Dette skjer etter at mange har blitt skeptiske til selv sunne matvarer, drevet av feilinformasjon fra apper og influencere.
Kort oppsummert
- Syv av ti nordmenn er bekymret for ultraprosessert mat, og mange er nå skeptiske til også kjernesunne matvarer.
Syv av ti nordmenn uttrykker bekymring for ultraprosessert mat, en kategori som omfatter industrielt bearbeidet mat med tilsetningsstoffer. Denne bekymringen har ført til skepsis mot selv kjernesunne produkter som yoghurt og grovt brød, noe Helsedirektoratet omtaler som feilinformasjon.
Seniorrådgiver Erik Arnesen understreker at begrepet «ultraprosessert» ikke er spesifikt nevnt i kostrådene, da det som er usunt er inntak av mettet fett, transfett, sukker og salt. Direktoratet kritiserer apper, influencere og deler av pressen for å spre frykt og forvirring, noe som har ført til henvendelser fra fortvilte barnehageansatte.
Divisjonsdirektør Linda Granland advarer mot at frykten undergraver myndighetenes kostråd og skaper utfordringer for dem som ikke har tid eller penger til et «råvarebasert» kosthold. Myndighetene og matvareindustrien må ta ansvar for å gjøre sunn mat billigere, mens sunn fornuft fortsatt gjelder for hva og hvor ofte man spiser usunne matvarer.
Erik Arnesen
Linda Granland
Helsedirektoratet
VG
Norge
England
Tyskland
Frankrike
Danmark