
Plast i mat: Forskere advarer mot mikroplast og kjemikalier
1 dag siden siste oppdatering
4 min lesetid
1 dag siden siste oppdatering
4 min lesetid
Forskere advarer mot at oppvarming av mat i plastemballasje kan frigjøre mikroplast og ukjente kjemikalier direkte inn i maten. Dette reiser spørsmål om forbrukernes helse og manglende innsyn i plastproduktenes innhold, til tross for eksisterende reguleringer.
Kjemiker Alexander Sandtorv uttrykker bekymring over mangelfull forskning på plast og matoppvarming, og advarer mot mikroplast og potensielt farlige stoffer som kan lekke ut. Han påpeker at en norsk studie identifiserte over 16 000 kjemikalier i plast, hvorav mer enn 4 000 er skadelige, og kritiserer fraværet av innholdsfortegnelse. Sandtorv fremhever også funn fra Folkehelseinstituttet (FHI) fra 2023 som viser for høye nivåer av hormonforstyrrende bisfenol-A (BPA) hos nesten alle norske barn, og mener regelverket er utilstrekkelig. Mattilsynets seniorrådgiver Julie Tesdal Håland forsikrer at plast til mat er strengt regulert i EU og Norge, med krav om at emballasje ikke skal avgi helsefarlige stoffer.
Hun understreker produsentenes ansvar for testing, også ved høye temperaturer, men erkjenner mangelfull kunnskap om mikro- og nanoplasts helseeffekter. Håland opplyser at EUs mattrygghetsorgan EFSA i 2023 reduserte tolerabelt daglig inntak (TDI) for BPA med 20 000 ganger, noe som fører til utvidet forbud mot BPA i all matemballasje. Orkla Foods' kommunikasjonssjef Kristoffer Barbøl Vikebak avviser bekymring rundt deres kokeposer, og hevder plasten er godkjent og testet.
Han anerkjenner at mikroplast er et nytt forskningsområde uten etablert regelverk for analyse eller grenseverdier. Statssekretær Usman Mushtaq (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter strenge regler, men understreker behovet for mer forskning på mikroplast og internasjonalt samarbeid. Sandtorv har selv sluttet å bruke plastbokser i mikroen og boil-in-bag-poser, og oppfordrer til gradvis utfasing av plast og strengere politisk regulering.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!