Nyhetssaker
Ultraprosessert mat: Forbrukere er ikke hysteriske

Ultraprosessert mat: Forbrukere er ikke hysteriske

VG logo

En debatt om ultraprosessert mat og forbrukeres valg har blusset opp, der noen karakteriserer ønsket om renvarer som «hysterisk». Artikkelen argumenterer imot denne påstanden og fremhever at informerte valg er rasjonelle, ikke et tegn på frykt.

Kort oppsummert

  • Artikkelen tilbakeviser påstanden om at forbrukere er «hysteriske» når de velger bort ultraprosessert mat.

Artikkelen tar et oppgjør med påstanden om at norske forbrukere er «hysteriske» når de velger bort ultraprosesserte produkter til fordel for renvarer. Forfatteren kritiserer synet om at dette undergraver myndighetenes kostråd, og stiller spørsmål ved det «kjernesunne» i produkter som yoghurt med mye sukker og tilsetningsstoffer.

Frifor, med sin omfattende database over matvarers prosesseringsgrad, viser at ultraprosesserte yoghurter ofte har betydelig høyere sukkerinnhold enn renvare-varianter. Det hevdes at det er fullt mulig å følge kostrådene samtidig som man unngår ultraprosessert mat.

Artikkelen understreker at informerte valg er rasjonelle, og at Helsedirektoratet bør være mer åpen for innspill fra aktører som Frifor.

Frifor

Helsedirektoratet

VG

Norge