Kjemiker krever åpenhet: Bakerikjeder skjuler ingredienslister
1 måned siden siste oppdatering
5 min lesetid
1 måned siden siste oppdatering
5 min lesetid
Kjemiker Alexander Sandtorv krever at bakerigigantene Backstube og Bake Me Up viser forbrukerne fullstendige ingredienslister for sine bakervarer. Manglende åpenhet skaper frustrasjon og bekymring for forbrukere med spesielle behov, og reiser spørsmål om produktenes industrielle innhold.
Kjemiker Alexander Sandtorv har i ukevis krevd fullstendige ingredienslister fra bakerikjedene Backstube og Bake Me Up, som til sammen omsatte for nesten 400 millioner kroner i fjor. Kjedene svarte først at de ikke hadde informasjonen tilgjengelig, noe som sjokkerte og frustrerte Sandtorv, som mener de gjør det vanskelig for folk med spesielle behov. VG måtte fysisk oppsøke et Backstube-utslag for å få tilgang til en iPad med ingredienslister, noe Sandtorv kaller "merkelig" og antyder er et forsøk på å skjule industrielt innhold med e-stoffer og emulgatorer.
Astma- og allergiforbundet understreker at kun allergener ikke er nok, og at forbrukere har rett til å vite hva de spiser. Professor Birger Svihus mener manglende lister kan skyldes at bakeriene selv sliter med å finne ut hva importert deig inneholder, noe han finner urovekkende. Backstube hevder de følger regelverk og har lister i butikk, men mangler ressurser til å legge alt ut på nett.
Bake Me Up lover nå å gjøre fullstendige ingredienslister lett tilgjengelig på nett og etiketter fra neste uke, og takker for et "bransje-push". BIT Union vurderer også å legge ut lister. Saken belyser viktigheten av åpenhet i matindustrien.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!