Nyhetssaker
VG nyheter: Kjemiker krever åpenhet: Bakerikjeder skjuler ingredienslister
Artikkel

Kjemiker krever åpenhet: Bakerikjeder skjuler ingredienslister

Kjemiker Alexander Sandtorv krever at bakerigigantene Backstube og Bake Me Up viser forbrukerne fullstendige ingredienslister for sine bakervarer. Manglende åpenhet skaper frustrasjon og bekymring for forbrukere med spesielle behov, og reiser spørsmål om produktenes industrielle innhold.

4 dager siden siste oppdatering

5 min lesetid

VG logo

Kort oppsummert

  • Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer bakerikjedene Backstube og Bake Me Up for manglende åpenhet om ingredienslister

Sammendrag

Kjemiker Alexander Sandtorv har i ukevis krevd fullstendige ingredienslister fra bakerikjedene Backstube og Bake Me Up, som til sammen omsatte for nesten 400 millioner kroner i fjor. Kjedene svarte først at de ikke hadde informasjonen tilgjengelig, noe som sjokkerte og frustrerte Sandtorv, som mener de gjør det vanskelig for folk med spesielle behov. VG måtte fysisk oppsøke et Backstube-utslag for å få tilgang til en iPad med ingredienslister, noe Sandtorv kaller "merkelig" og antyder er et forsøk på å skjule industrielt innhold med e-stoffer og emulgatorer.

Astma- og allergiforbundet understreker at kun allergener ikke er nok, og at forbrukere har rett til å vite hva de spiser. Professor Birger Svihus mener manglende lister kan skyldes at bakeriene selv sliter med å finne ut hva importert deig inneholder, noe han finner urovekkende. Backstube hevder de følger regelverk og har lister i butikk, men mangler ressurser til å legge alt ut på nett.

Bake Me Up lover nå å gjøre fullstendige ingredienslister lett tilgjengelig på nett og etiketter fra neste uke, og takker for et "bransje-push". BIT Union vurderer også å legge ut lister. Saken belyser viktigheten av åpenhet i matindustrien.

Kontekst

Perspektiver

  • Sandtorv mener kjedene gjør det vanskelig for folk med spesielle behov og at de skjuler industrielt innhold

  • Astma- og allergiforbundet mener det ikke skal være nødvendig med hemmelighold og at forbrukere har rett til å vite hva de spiser

  • Professor Svihus tror manglende lister kan skyldes at bakeriene selv sliter med å finne ut hva importert deig inneholder

  • Backstube hevder de følger regelverk og har lister i butikk, men mangler ressurser til å legge alt ut på nett

  • Bake Me Up erkjenner at Sandtorvs henvendelse er en påminnelse om viktigheten av lett tilgjengelig informasjon

Mulige konsekvenser

  • Bake Me Up lover å gjøre fullstendige ingredienslister lett tilgjengelig på nett og etiketter fra neste uke

  • BIT Union vurderer å legge ut ingredienslister på sin nettside

  • Backstube tar med seg tilbakemeldingen om å ha informasjon på nett

Alexander Sandtorv

Sunniva Bring

Anna Bistrup

Birger Svihus

Sofie Oraug-Rygh

Backstube

Bake Me Up

VG

Astma- og allergiforbundet

NMBU

Jordanes

Mattilsynet

BIT Union

Norge

Oslo