Kjemiker krever åpenhet: Bakerikjeder skjuler ingredienslister
Kjemiker Alexander Sandtorv krever at bakerigigantene Backstube og Bake Me Up viser forbrukerne fullstendige ingredienslister for sine bakervarer. Manglende åpenhet skaper frustrasjon og bekymring for forbrukere med spesielle behov, og reiser spørsmål om produktenes industrielle innhold.
4 dager siden siste oppdatering
5 min lesetid
Kort oppsummert
- Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer bakerikjedene Backstube og Bake Me Up for manglende åpenhet om ingredienslister
Sammendrag
Kjemiker Alexander Sandtorv har i ukevis krevd fullstendige ingredienslister fra bakerikjedene Backstube og Bake Me Up, som til sammen omsatte for nesten 400 millioner kroner i fjor. Kjedene svarte først at de ikke hadde informasjonen tilgjengelig, noe som sjokkerte og frustrerte Sandtorv, som mener de gjør det vanskelig for folk med spesielle behov. VG måtte fysisk oppsøke et Backstube-utslag for å få tilgang til en iPad med ingredienslister, noe Sandtorv kaller "merkelig" og antyder er et forsøk på å skjule industrielt innhold med e-stoffer og emulgatorer.
Astma- og allergiforbundet understreker at kun allergener ikke er nok, og at forbrukere har rett til å vite hva de spiser. Professor Birger Svihus mener manglende lister kan skyldes at bakeriene selv sliter med å finne ut hva importert deig inneholder, noe han finner urovekkende. Backstube hevder de følger regelverk og har lister i butikk, men mangler ressurser til å legge alt ut på nett.
Bake Me Up lover nå å gjøre fullstendige ingredienslister lett tilgjengelig på nett og etiketter fra neste uke, og takker for et "bransje-push". BIT Union vurderer også å legge ut lister. Saken belyser viktigheten av åpenhet i matindustrien.
Kontekst
Perspektiver
Sandtorv mener kjedene gjør det vanskelig for folk med spesielle behov og at de skjuler industrielt innhold
Astma- og allergiforbundet mener det ikke skal være nødvendig med hemmelighold og at forbrukere har rett til å vite hva de spiser
Professor Svihus tror manglende lister kan skyldes at bakeriene selv sliter med å finne ut hva importert deig inneholder
Backstube hevder de følger regelverk og har lister i butikk, men mangler ressurser til å legge alt ut på nett
Bake Me Up erkjenner at Sandtorvs henvendelse er en påminnelse om viktigheten av lett tilgjengelig informasjon
Mulige konsekvenser
Bake Me Up lover å gjøre fullstendige ingredienslister lett tilgjengelig på nett og etiketter fra neste uke
BIT Union vurderer å legge ut ingredienslister på sin nettside
Backstube tar med seg tilbakemeldingen om å ha informasjon på nett
Alexander Sandtorv
Sunniva Bring
Anna Bistrup
Birger Svihus
Sofie Oraug-Rygh
Backstube
Bake Me Up
VG
Astma- og allergiforbundet
NMBU
Jordanes
Mattilsynet
BIT Union
Norge
Oslo