Bakerier slipper ingrediensliste: – Svært urovekkende
Norske bakerier som selger uinnpakkede varer, som Backstube og Bake Me Up, er ikke lovpålagt å vise fullstendige ingredienslister. Dette smutthullet i regelverket vekker sterk bekymring hos ernæringseksperter og forbrukere som krever full åpenhet om matens innhold.
3 dager siden siste oppdatering
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Norske bakerier som selger uinnpakkede varer er ikke lovpålagt å vise fullstendige ingredienslister, kun allergener.
Sammendrag
Norske bakerier som selger uinnpakkede varer, som Backstube og Bake Me Up, er ikke lovpålagt å vise fullstendige ingredienslister, noe som vekker sterk kritikk. Kjemiker Alexander Sandtorv slet i ukevis med å få informasjon om bakervarers innhold, og ernæringsprofessor Birger Svihus kaller det et "smutthull" og "svært urovekkende" at slik informasjon kan holdes hemmelig. Mattilsynet bekrefter at felleseuropeiske merkeregler ikke krever ingredienslister for uinnpakket mat, selv om det er "god praksis" å ha det tilgjengelig på oppfordring.
De påpeker at innpakket mat har enklere krav på grunn av mer konstante oppskrifter. Kritikerne, inkludert Sandtorv, mener det er "hårreisende" og at forbrukere har rett på grunnleggende informasjon, uavhengig av innpakning. De frykter at myndighetene mister kontrollen over hva som puttes i maten.
Bakeriene opplyser at de følger reglene for allergenmerking, men dette er ikke det samme som en fullstendig ingrediensliste. Etter VGs artikkel lover Bake Me Up å gjøre ingredienslister lett tilgjengelig, mens Backstube tar med seg tilbakemeldingen om å ha informasjonen på nett.
Kontekst
Bakgrunn
Debatten startet etter at VG publiserte en artikkel om at kjemiker Alexander Sandtorv slet med å få ingredienslister fra bakerikjedene Backstube og Bake Me Up.
Perspektiver
Birger Svihus: Mener det er et "smutthull" i regelverket at bakerier kan holde ingredienslister hemmelig, og at myndighetene mister kontrollen.
Alexander Sandtorv: Finner det "hårreisende" at det ikke er lovpålagt å vise hva maten inneholder, og at det er vanskelig for folk med spesielle behov.
Silje Rønnekleiv (Mattilsynet): Sier det er "god praksis" å ha ingrediensliste tilgjengelig på oppfordring, men det er ikke et krav etter felleseuropeiske merkeregler.
Backstube: Sier at all informasjon er tilgjengelig på serveringsstedene, og at de tar med seg tilbakemeldingen om å ha informasjonen på nett.
Bake Me Up: Lover å gjøre ingredienslister lett tilgjengelig fra denne uken.
Mulige konsekvenser
Bake Me Up lover å gjøre ingredienslister lett tilgjengelig fra denne uken.
Backstube tar med seg tilbakemeldingen om å ha informasjonen på nett.
Birger Svihus
Alexander Sandtorv
Silje Rønnekleiv
Backstube
Bake Me Up
Mattilsynet
NMBU
VG
Norge
EU/EØS