
Ostehøvelen kan være en bakteriebombe: Eksperter advarer
Forskning viser at kjøkkenet kan huse flere bakterier enn badet, med spesielle advarsler rettet mot vanlige redskaper. Eksperter fremhever spesielt ostehøvelen som en potensiell bakteriebombe, og gir råd om hvordan man unngår smittefare.
Kort oppsummert
- Kjøkkenet kan huse flere bakterier enn badet, med ostehøvelen fremhevet som en potensiell bakteriebombe som kan skjerme bakterier som Listeria.
Artikkelen belyser at kjøkkenet kan inneholde flere bakterier enn badet, og at enkelte kjøkkenredskaper kan ha mer bakterier enn et toalettsete. Eksperter advarer spesielt mot ostehøvelen, som kan bli en bakteriebombe hvis den legges fuktig tilbake på osten, og dermed skjerme bakterier som Listeria.
Professor Jörn Klein anbefaler umiddelbar skylling, tørking og separat oppbevaring av ostehøvelen, og daglig vask i oppvaskmaskin for husholdninger med sårbare grupper. Seniorforsker Solveig Langsrud fra Nofima bekrefter at våte kluter, svamper og oppvaskbørster er de største bakteriekildene.
Seniorrådgiver Catherine Signe Svindland fra Mattilsynet legger til skjærebrett, kjøleskap og ofte berørte overflater som kritiske områder. Alle ekspertene understreker viktigheten av grundig rengjøring, regelmessig utskifting av utstyr og god håndhygiene for å minimere risikoen for sykdommer.
Jörn Klein
Solveig Langsrud
Catherine Signe Svindland
Universitetet i Sørøst-Norge
Nofima
Mattilsynet