Nyhetssaker
Nettavisen nyheter: FHI advarer: Høysesong for mageinfeksjoner i sommer
Artikkel

FHI advarer: Høysesong for mageinfeksjoner i sommer

Juli og august er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner som gir diaré og oppkast, med nesten 6000 tilfeller registrert i fjor. Folkehelseinstituttet advarer om økt smitterisiko i sommervarmen og understreker viktigheten av god hygiene for å unngå sykdom.

5 dager siden siste oppdatering

2 min lesetid

Nettavisen logo

Kort oppsummert

  • Juli og august er høysesong for fem typer mat- og vannbårne infeksjoner, med nesten 6000 tilfeller registrert i fjor.

Sammendrag

Juli og august markerer høysesongen for mat- og vannbårne infeksjoner som EHEC, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Disse sykdommene, som gir symptomer som diaré, oppkast og magesmerter, smitter via forurenset mat eller vann, kontakt med smittede dyr, eller direkte person-til-person.

I fjor registrerte Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) nesten 6000 tilfeller, og FHI ser ingen indikasjoner på at denne sommeren vil avvike fra tidligere år. Selv om forekomsten sank under pandemien, er antall smittede nå tilbake på nivå med årene før covid-19, med juli og august som står for rundt en tredel av de årlige tilfellene.

Seniorrådgiver Heidi Lange i FHI understreker at sommervarmen øker risikoen for at smittestoffer vokser i mat, og minner om viktigheten av god kjøkkenhygiene og håndvask, spesielt etter toalettbesøk og håndtering av rått kjøtt. Campylobacter er den mest utbredte av disse infeksjonene, ofte spredt via ikke-desinfisert drikkevann, fjærfekjøtt og upasteurisert melk.

Kontekst

Bakgrunn

Forekomsten av de fem smittesykdommene gikk ned under pandemien til under 4000 tilfeller årlig, men har de siste tre årene gradvis økt og er nå på nivå med årene før covid-19.

Perspektiver

  • Heidi Lange (FHI) sier at sommervarmen kan by på utfordringer for matlaging og at smittestoffer trives ekstra godt i sommertemperatur.

  • FHI opplyser at matbårne infeksjoner er et økende problem internasjonalt og blant de vanligste årsakene til sykdom og død i verden.

Mulige konsekvenser

  • Folk vil fortsette å oppleve mageinfeksjoner i juli og august, da dette er høysesong.

  • Uten god hygiene kan smittestoffer vokse til sykdomsfremkallende nivåer i mat.

  • Internasjonalt er matbårne infeksjoner et økende problem som bidrar til sykdom og død.

Heidi Lange

Folkehelseinstituttet (FHI)

Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS)

NTB

Norge