Nyhetssaker
TV2 nyheter: FHI advarer: Mageinfeksjoner topper seg om sommeren
Sak

FHI advarer: Mageinfeksjoner topper seg om sommeren

Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at juli og august er høysesong for mat- og vannbårne mageinfeksjoner. Disse sykdommene, som gir symptomer som diaré og oppkast, smitter lett via forurenset mat og vann, spesielt når sommervarmen øker risikoen for bakterievekst.

5 dager siden siste oppdatering

3 artikler i saken

TV2 logoNettavisen logoDagbladet logo

Kort oppsummert

  • FHI advarer om at juli og august er høysesong for mat- og vannbårne mageinfeksjoner som EHEC og campylobacter.

Sammendrag

Folkehelseinstituttet (FHI) melder at juli og august er høysesong for mat- og vannbårne mageinfeksjoner som EHEC, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose. Disse sykdommene, som typisk gir symptomer som diaré, oppkast og magesmerter, kan smitte gjennom forurenset mat eller vann, kontakt med smittede dyr, eller direkte mellom personer.

I fjor ble det registrert nesten 6000 tilfeller, og nivåene er nå tilbake til før pandemien. FHI-rådgiver Heidi Lange forklarer at sommervarmen øker risikoen for at smittestoffer vokser i mat, og understreker viktigheten av god kjøkkenhygiene og grundig håndvask, spesielt etter toalettbesøk og håndtering av rått kjøtt.

Campylobacter er den vanligste infeksjonen, ofte spredt via ubehandlet drikkevann, fjærfekjøtt og upasteurisert melk. FHI påpeker at matbårne infeksjoner er et økende globalt problem og en betydelig årsak til sykdom og død internasjonalt.

Heidi Lange

Folkehelseinstituttet (FHI)

Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS)

NTB

Utlandet

Norge

Artikler i saken

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!