
FHI advarer: Sommeren er høysesong for smitte
Juli og august er høysesong for mat- og vannbårne sykdommer som EHEC, campylobacteriose og salmonellose, med nesten 6000 tilfeller registrert i fjor. Folkehelseinstituttet advarer om økt smitterisiko i sommervarmen og understreker viktigheten av god hygiene for å unngå sykdom.
5 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
Kort oppsummert
- Juli og august er høysesong for mat- og vannbårne sykdommer, med nesten 6000 tilfeller registrert i fjor
Sammendrag
Juli og august markerer høysesongen for mat- og vannbårne sykdommer som gir akutt diaré, oppkast og magesmerter, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Seniorrådgiver Heidi Lange ved FHI opplyser at fem typiske infeksjoner – EHEC, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose – topper seg om sommeren. Disse smitter via forurenset mat eller vann, kontakt med smittede dyr, eller direkte person-til-person. I fjor registrerte Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) nesten 6000 tilfeller.
Selv om pandemien førte til en nedgang, er antall smittede nå tilbake på før-covid-nivå. Lange understreker at sommervarmen øker smitterisikoen for mat, da flere smittestoffer trives og vokser godt i høyere temperaturer. Hun råder til god kjøkkenhygiene, å holde mat kald, og grundig håndvask etter toalettbesøk, før matlaging, etter håndtering av rått kjøtt, og etter kontakt med dyr.
Symptomer inkluderer tyntflytende diaré og magesmerter, og kan i noen tilfeller kreve behandling. Campylobacter er mest utbredt, ofte spredt via ikke-desinfisert drikkevann, fjærfekjøtt og upasteurisert melk. FHI påpeker at matbårne infeksjoner er et økende globalt problem og en av de vanligste årsakene til sykdom og død internasjonalt.
Kontekst
Bakgrunn
Forekomsten av mat- og vannbårne sykdommer gikk ned under pandemiårene, til under 4000 tilfeller årlig, men har de siste tre årene gradvis økt og er nå tilbake på nivå med årene før covid-19.
Perspektiver
Folkehelseinstituttet slår fast at juli og august er sesongen for mat- og vannbårne sykdommer
Seniorrådgiver Heidi Lange sier sykdommene kan smitte gjennom forurenset mat/vann, dyr eller person-til-person
Heidi Lange minner om at tilberedning av mat i sommervarmen krever god kjøkkenhygiene og kald oppbevaring
Mulige konsekvenser
Mat- og vannbårne infeksjoner kan føre til akutt diaré, oppkast, feber og magesmerter
I noen tilfeller kan sykdommene bli mer alvorlige og kreve behandling
Matbårne infeksjoner er et økende problem internasjonalt og blant de vanligste årsakene til sykdom og død globalt
Heidi Lange
Folkehelseinstituttet (FHI)
Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS)
NTB
Utlandet
Norge