TV2
Kjøttetende bakterier trives i varmere vann: Fare i Norge og Baltikum
Den kjøttetende vibrio-bakterien trives i varmere vann, noe som utgjør en potensiell risiko både i Norge og populære feriedestinasjoner. Forskere advarer om at klimaendringer kan føre til økt forekomst av alvorlige infeksjoner i fremtiden, og etterlyser mer kunnskap om bakterien.
1 dag siden
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Den kjøttetende vibrio-bakterien trives i varmt og lite salt vann, og kan forårsake alvorlige, livstruende infeksjoner.
Den kjøttetende vibrio-bakterien trives i varmt og lite salt vann, og kan forårsake alvorlige, livstruende infeksjoner som nekrotiserende fasciitt. Selv om de fleste tilfeller i Norge er milde, med et snitt på 57 infeksjoner årlig, har ett tilfelle i 2016 ført til amputasjon.
Forskere ved Havforskingsinstituttet, inkludert Cecilie Smith Svanevik, advarer om at klimaendringer med varmere og våtere vær kan skape gunstigere forhold for bakterien langs norskekysten, spesielt i områder som Oslofjorden. Folkehelseinstituttet overvåker sykdomstilfeller, men det er behov for mer kunnskap om bakterien i havet.
Baltikum fremheves som et område med store utfordringer knyttet til alvorlige vibrio-infeksjoner, og kyststrømmen derfra kan påvirke Norge. Et pilotprosjekt i Oslofjorden skal samle data for å forstå vibrio-forekomsten bedre.
Cecilie Smith Svanevik
Ettore Amatao
Havforskingsinstituttet
Folkehelseinstituttet (FHI)
Noreg
Oslofjorden
Baltikum
Middelhavet