Nyhetssaker
TV2 nyheter: FHI advarer: Høysesong for mageinfeksjoner i sommer
Artikkel

FHI advarer: Høysesong for mageinfeksjoner i sommer

Folkehelseinstituttet (FHI) melder om høysesong for mat- og vannbårne mageinfeksjoner i juli og august, med nesten 6000 tilfeller registrert i fjor. Seniorrådgiver Heidi Lange understreker viktigheten av god hygiene og riktig mathåndtering for å unngå smitte, spesielt når temperaturene stiger.

5 dager siden siste oppdatering

2 min lesetid

TV2 logo

Kort oppsummert

  • Juli og august er høysesong for fem typer mat- og vannbårne mageinfeksjoner, med nesten 6000 tilfeller registrert i fjor.

Sammendrag

Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at juli og august er høysesong for mat- og vannbårne mageinfeksjoner, som forårsaker diaré, oppkast og magesmerter. Seniorrådgiver Heidi Lange fra FHI bekrefter at fem spesifikke sykdommer – EHEC, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose – topper seg om sommeren. Disse kan smitte via forurenset mat eller vann, kontakt med dyr, eller direkte person-til-person. I fjor registrerte Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) nesten 6000 tilfeller av disse infeksjonene.

Selv om pandemien førte til en nedgang i smittetilfeller, er nivåene nå tilbake til før-covid-19-nivåer. Juli og august står for rundt en tredjedel av de årlige tilfellene, med cirka 1700 syke. Lange fremhever at sommervarmen øker smitterisikoen ved matlaging, da smittestoffer trives i høyere temperaturer. FHI anbefaler grundig håndvask etter toalettbesøk, før matlaging, etter håndtering av rått kjøtt og etter kontakt med dyr.

Symptomene inkluderer tyntflytende diaré, magesmerter og tidvis feber, men går ofte over av seg selv. Campylobacter er den vanligste av disse, med over tusen tilfeller de siste tre årene i juli og august, og spres ofte via ubehandlet drikkevann, fjærfekjøtt og upasteurisert melk. FHI påpeker at matbårne infeksjoner er et økende globalt problem og en av de vanligste årsakene til sykdom og død internasjonalt.

Kontekst

Bakgrunn

Forekomsten av de fem smittesykdommene gikk ned under pandemien på grunn av mindre reising, avstand og bedre håndvask, men har de siste tre årene gradvis økt til nivået før covid-19.

Perspektiver

  • Heidi Lange: Ingen indikasjoner på at denne sommeren skiller seg fra tidligere år.

  • Heidi Lange: Tilberedning av mat i sommervarmen kan by på utfordringer uten god kjøkkenhygiene og kald mat.

  • FHI: Matbårne infeksjoner er et økende problem internasjonalt og blant de vanligste årsakene til sykdom og død i verden.

Heidi Lange

Folkehelseinstituttet (FHI)

Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS)

NTB

Norge