To alvorlige sykdomsutbrudd knyttet til listeria og botulisme skaper nå bekymring, med dødsfall og smittetilfeller i Europa. Listeriasmitten i Norge spores til fransk ost, hvor én person trolig ble smittet i utlandet, mens Frankrike har rapportert to dødsfall og minst 19 smittede fra samme ost. Samtidig har et botulismeutbrudd i Italia, knyttet til brokkoli i olje, ført til to dødsfall og 17 sykehusinnleggelser.
Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at botulisme er svært sjelden, men kan være alvorlig. Sykdommen skyldes toksiner fra bakterien Clostridium botulinum, som kan aktiveres i matvarer uten lufttilgang, og smitter ikke mellom mennesker. I Norge har matbåren botulisme primært vært knyttet til hjemmelagde fermenterte eller hermetiserte produkter, spesielt rakfisk.
FHI advarer mot å spise hermetikk som buler, og understreker viktigheten av streng hygiene, riktig saltinnhold og temperatur ved tilberedning av hjemmelagde produkter for å redusere smitterisikoen. Barn under ett år bør ikke få honning. Disse advarslene er viktige for å forebygge alvorlig sykdom fra matbårne infeksjoner.