
Dødelige matforgiftningsutbrudd i Frankrike og Italia
Franske helsemyndigheter varsler om et alvorlig listeriautbrudd knyttet til ost, som har smittet 21 personer og krevd to liv. Samtidig har et botulismeutbrudd i Sør-Italia ført til to dødsfall og 14 sykehusinnleggelser, noe som understreker alvoret ved matbårne sykdommer.
2 dager siden siste oppdatering
1 min lesetid
Kort oppsummert
- Listeriautbrudd i Frankrike har krevd to liv og smittet 21 personer, knyttet til ost fra produsenten Chavegrand solgt i Lidl og U.
Sammendrag
Franske helsemyndigheter har slått alarm om et alvorlig listeriautbrudd som har smittet minst 21 personer og krevd to liv. De smittede er mellom 34 og 95 år, og utbruddet knyttes til rundt 20 typer ost, inkludert camembert og chèvre fra produsenten Chavegrand, solgt i kjedene Lidl og U. Myndighetene undersøker nå en direkte sammenheng mellom sykdoms- og dødsfallene og de aktuelle produktene.
Listeria er en farlig bakterie, spesielt for gravide, eldre og personer med svekket immunforsvar, og kan gi alvorlige komplikasjoner i nervesystemet eller skade mor og foster. Samtidig pågår et alvorlig botulismeutbrudd i Sør-Italia, hvor to personer er døde og minst 14 er innlagt på sykehus. Dette utbruddet skyldes botulinumtoksin, et giftstoff som angriper nervesystemet og kan lamme pustemuskler.
En av de omkomne, Luigi Di Sarno (52), døde etter å ha spist et smørbrød med forgiftet brokkoli. Begge utbruddene understreker den alvorlige trusselen matbårne sykdommer utgjør for folkehelsen, og myndighetene oppfordrer til umiddelbar legekontakt ved symptomer.
Nøkkelentiteter
Luigi Di Sarno
Franske helsedepartementet
Chavegrand
Lidl
U
Frankrike
Sør-Italia
Italia