Nyhetssaker

Juridisk Informasjon

Nyhetssaker.no er en tjeneste som henter informasjon fra offentlig tilgjengelige RSS-feeder fra norske nettaviser. Målet er å gi brukeren en rask oversikt over nyhetsbildet og lede trafikk til de originale kildene. Nyhetssaker.no lagrer eller tilgjengeliggjør ingen opphavsrettslig vernede verk i strid med åndsverkloven § 3.

Bruk av Kunstig Intelligens

Tjenesten benytter kunstig intelligens (KI) som et verktøy for å analysere teksten i nyhetsartikler. KI-modellen er instruert til å identifisere kjernefakta og hovedpoenger i en sak, for deretter å generere en ny og unik tekst basert på denne informasjonen.

Titler og Oppsummeringer

Titlene og oppsummeringene på Nyhetssaker.no er fullstendig generert av en spesialtrent KI-modell. Denne prosessen sikrer at ingen setninger eller beskyttede formuleringer fra originalartiklene blir kopiert. Opphavsretten beskytter den konkrete, språklige utformingen av et verk, men ikke de underliggende ideene, faktaene eller selve nyhetshendelsen. Nyhetssaker.no formidler utelukkende disse ubeskyttede informasjonselementene i en ny språklig drakt. Dette kan sidestilles med når en person leser en artikkel og gjenforteller innholdet med egne ord, og faller inn under prinsippet om å skape et “nytt og selvstendig verk” basert på et eksisterende, jf. Åndsverkloven § 6.

Bildebruk

Bilder som vises på Nyhetssaker.no blir ikke lastet ned eller lagret på interne servere. Tjenesten benytter seg utelukkende av direkte lenking (også kalt “hotlinking” eller “embedding”) til bildets originale URL, som spesifisert i nettavisens RSS-feed. I henhold til etablert rettspraksis fra EU-domstolen, er slik lenking til innhold som allerede er gjort fritt og lovlig tilgjengelig for alle på internett, ikke å anse som en opphavsrettskrenkelse. Dette er fordi innholdet ikke gjøres tilgjengelig for et “nytt publikum” [1, 2]. Nyhetssaker.no baserer seg på anerkjente nyhetskilder og handler i god tro om at de har de nødvendige rettighetene til materialet de selv publiserer [3]. Skulle en rettighetshaver likevel mene at et bilde er brukt feilaktig, vil vi umiddelbart fjerne lenken ved henvendelse.

Referanser

  1. EU-domstolens dom i sak C-466/12 (Svensson), som fastslo at lenking til fritt tilgjengelig materiale ikke er en overføring til et nytt publikum.
  2. EU-domstolens dom i sak C-348/13 (BestWater), som bekreftet at Svensson-prinsippet også gjelder for innbygging (“embedding”) av innhold.
  3. EU-domstolens dom i sak C-160/15 (GS Media), som presiserte at den som lenker kan ha et ansvar dersom de visste eller burde visst at kildematerialet var ulovlig publisert, spesielt ved vinnings hensikt.