Nyhetssaker
Dagbladet nyheter: Kjemiker kritiserer bakerikjeder for manglende innholdsinformasjon
Artikkel

Kjemiker kritiserer bakerikjeder for manglende innholdsinformasjon

Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer norske bakerikjeder for manglende tilgjengelighet av innholdsinformasjon på nett. Han er sjokkert over funnene og mener det gjør det vanskelig for forbrukere å vite hva de spiser.

5 dager siden siste oppdatering

3 min lesetid

Dagbladet logo

Kort oppsummert

  • Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer norske bakerikjeder for manglende offentlig tilgjengelig innholdsinformasjon på nett.

Sammendrag

Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer flere norske bakerikjeder og kiosker for å gjøre det nærmest umulig å finne innholdsfortegnelse og næringsinnhold for bakverkene deres på nett. Etter å ha undersøkt ti utsalgssteder, fant han at kun Godt Brød og Baker Hansen hadde denne informasjonen offentlig tilgjengelig.

Sandtorv tok deretter direkte kontakt med Kanelsnurren, Narvesen, Bake Me Up og Backstube, men fikk ingen respons fra de to sistnevnte. Han mener mangelen på informasjon er frustrerende for forbrukere med spesielle behov og antyder at kjedene prøver å skjule noe.

Sandtorv reagerer også på det høye innholdet av tilsetningsstoffer i mange produkter, spesielt fra Narvesen og Baker Hansen, og mener kjedene presenterer seg som mer tradisjonelle enn de er. Ernæringsrådgiver Karoline Steenbuch støtter kravet om lettere tilgang til informasjon, men understreker at Mattilsynet godkjenner alle tilsetningsstoffer, og at de ikke utgjør en helserisiko i et ellers sunt kosthold.

Kontekst

Bakgrunn

Kjemiker Alexander Sandtorv har lenge slitt med å finne innholdsinformasjon for bakervarer fra norske bakerikjeder og kiosker, og tok saken i egne hender etter henvendelser fra følgere.

Perspektiver

  • Alexander Sandtorv mener bakerikjedene gjør det unødvendig vanskelig å få tak i grunnleggende produktinformasjon og kritiserer dem for å skjule høyt innhold av tilsetningsstoffer.

  • Ernæringsrådgiver Karoline Steenbuch støtter økt åpenhet om innhold, men påpeker at Mattilsynet godkjenner tilsetningsstoffer som ikke utgjør en helserisiko i et sunt kosthold.

Alexander Sandtorv

Karoline Steenbuch

Baker Hansen

Godt Brød

Narvesen

Backstube

Bake me up

Kanelsnurren

7-Eleven

Deli De Luca

Åpent Bakeri

Baker Brun

Mattilsynet

Norge