Kjedebakerier kritiseres: Trussel mot norsk bakekultur
1 måned siden siste oppdatering
2 min lesetid
1 måned siden siste oppdatering
2 min lesetid
En nyhetsartikkel kritiserer kjedebakerier som Backstube for å selge industrielt produsert bakst og utfordre norsk bakekultur. Forfatteren uttrykker bekymring over at forbrukere aksepterer snarveier, mens tradisjonelle bakerier forsvinner.
Artikkelen kritiserer kjedebakerier som Backstube og Bake Me Up, som forfatteren mener mangler autentisitet og håndverk. Forfatteren, som vokste opp i et lite, tradisjonelt bakeri i Sandnes, uttrykker skuffelse over at det finnes et marked for disse kjedene. Backstube omsatte for 315 millioner kroner i Norge i fjor, til tross for at baksten beskrives som dypfryst, industrielt produsert og importert.
Tall viser at Norge nå importerer nesten 30 prosent av bakervarene, og importen av frossen deig har økt med 83 prosent siden 2010. Antallet norske bakerier er halvert siden 1980-tallet. Forfatteren hevder at disse kjedene, med lave tollsatser, spiser opp en stadig større del av næringen.
Artikkelen trekker paralleller til da dagligvarebutikkene begynte å selge uemballert brød, noe som førte til at mange små bakerier måtte stenge. Hovedbudskapet er at trusselen ikke er konkurranse i seg selv, men forbrukernes vilje til å akseptere dårlige kopier og snarveier fremfor kvalitet og tradisjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!