
Pak choy-salget eksploderer: Kinakål er billig alternativ
Pak choy har opplevd en salgsøkning på hele 700 prosent i Norge de siste fire årene, og har gått fra nisjeprodukt til hyllevare i de fleste butikker. Samtidig fremheves kinakål som et langt billigere og godt alternativ, selv om de to grønnsakene krever ulik tilberedning.
19 timer siden siste oppdatering
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Pak choy-salget har økt med 700 prosent siden 2020, og grønnsaken er nå bredt tilgjengelig i norske butikker
Sammendrag
Pak choy, også kjent som sellerikål, har opplevd en eksplosiv salgsvekst i Norge, med en økning på 700 prosent for grønnsaksleverandøren Bama fra 2020 til 2024. Også Coop melder om doblet salg, mens Rema 1000 har sett en vekst på over 30 prosent for pak choy, og nesten ti prosent for kinakål. Til tross for populariteten er pak choy relativt dyr med en kilopris på over 130 kroner, noe som gjør kinakål til et prisgunstig alternativ til rundt 47 kroner per kilo.
Ernæringsrådgiver Iselin Sagen bekrefter at kinakål er en god erstatning i de fleste retter, og kokk Michelle Zhao, kjent fra «No Sweet Sour», bifaller byttet selv om de har ulik tekstur og vanninnhold. Zhao påpeker at kinakål krever lengre steketid i wok enn pak choy, og finner nordmenns servering av rå kinakål med dressing «veldig rart».
Hun foretrekker pak choy i suppe og kinakål som dumplingfyll. Grønnsaksbonde Gjermund Kristoffersen, som har dyrket pak choy i 20 år, mener restaurantenes bruk har drevet trenden, og fremhever grønnsakens egnethet for norsk jord og enkelhet i bruk, spesielt på grillen.
Kontekst
Bakgrunn
For få år siden måtte man til mer eksotiske grønnsaksbutikker for å finne pak choy, men nå er den tilgjengelig i de fleste vanlige dagligvarebutikker. Kinakål har tradisjonelt blitt servert annerledes i Norge enn i Kina, ofte rå med dressing.
Perspektiver
Magnus Voie: Tror salget av pak choy vil øke ytterligere i 2025
Kristin Estil Jacobsen: Melder om doblet salg av pak choy siden i fjor
Line Aarnes: Ser at andre kålgrønnsaker som spisskål og rødkål har hatt en solid økning i år
Iselin Sagen: Mener kinakål er en god erstatning for pak choy i de fleste retter
Michelle Zhao: Påpeker at pak choy og kinakål er i samme familie, men har ulik tekstur og egenskaper som krever tilpasning i tilberedning
Gjermund Kristoffersen: Er ikke overrasket over pak choys suksess, da den trives i norsk jord og restauranter ofte setter trender
Mulige konsekvenser
Bama tror salget av pak choy vil fortsette å øke i 2025
Michelle Zhao
Gjermund Kristoffersen
Iselin Sagen
Magnus Voie
Kristin Estil Jacobsen
Bama
Coop
Rema 1000
Opplysningskontoret for Frukt og Grønt
Banzha
Norge
Kina
Oslo