Prisvariasjoner i grønnsaksdisken: Sesong og dyrkingsmetoder påvirker
Prisene på frukt og grønnsaker varierer betydelig, og sesongbasert dyrking er en viktig faktor som påvirker kostnadene. Eksperter er imidlertid delte i synet på hvor mye forbrukere faktisk kan spare, da flere elementer enn kun sesong spiller inn.
Kort oppsummert
- Prisene på frukt og grønnsaker varierer betydelig, og sesongbasert dyrking er en viktig faktor.
Prisene på frukt og grønnsaker varierer betydelig, og artikkelen utforsker hvorfor. Et eksempel med jordbær viser at varer utenfor sesong kan være dobbelt så dyre. Økonomiprofessor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole fremhever at sesongbasert handel gir økonomiske fordeler, da import, valutasvingninger og høyere produksjonskostnader utenfor sesong driver prisene opp.
Seniorrådgiver Ann-Kristin Ansteensen fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met mener imidlertid bildet er mer nyansert, og peker på kampanjer og forbrukervillighet som viktige faktorer. Johan Sejersted fra Bama legger til at jordbruksavtaler, værforhold og tilgang på sesongarbeidere også påvirker prisene.
Eksperter anbefaler fryste grønnsaker og innvandrerbutikker for å spare penger. Ernæringsfysiolog Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt lister opp grønnsaker som er i sesong tidlig i juni, som nypotet, agurk og norske tomater.
Tor Wallin Andreassen
Ann-Kristin Ansteensen
Johan Sejersted
Andreea Ioana Alecu
Iselin Sagen
Bama
Forbruksforskningsinstituttet SIFO
Norges Handelshøyskole
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Oslo Met
Norge
Oslo