Nyhetssaker
Prisvariasjoner i grønnsaksdisken: Sesong og dyrkingsmetoder påvirker

Prisvariasjoner i grønnsaksdisken: Sesong og dyrkingsmetoder påvirker

TV2 logo

Prisene på frukt og grønnsaker varierer betydelig, og sesongbasert dyrking er en viktig faktor som påvirker kostnadene. Eksperter er imidlertid delte i synet på hvor mye forbrukere faktisk kan spare, da flere elementer enn kun sesong spiller inn.

Kort oppsummert

  • Prisene på frukt og grønnsaker varierer betydelig, og sesongbasert dyrking er en viktig faktor.

Prisene på frukt og grønnsaker varierer betydelig, og artikkelen utforsker hvorfor. Et eksempel med jordbær viser at varer utenfor sesong kan være dobbelt så dyre. Økonomiprofessor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole fremhever at sesongbasert handel gir økonomiske fordeler, da import, valutasvingninger og høyere produksjonskostnader utenfor sesong driver prisene opp.

Seniorrådgiver Ann-Kristin Ansteensen fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met mener imidlertid bildet er mer nyansert, og peker på kampanjer og forbrukervillighet som viktige faktorer. Johan Sejersted fra Bama legger til at jordbruksavtaler, værforhold og tilgang på sesongarbeidere også påvirker prisene.

Eksperter anbefaler fryste grønnsaker og innvandrerbutikker for å spare penger. Ernæringsfysiolog Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt lister opp grønnsaker som er i sesong tidlig i juni, som nypotet, agurk og norske tomater.

Tor Wallin Andreassen

Ann-Kristin Ansteensen

Johan Sejersted

Andreea Ioana Alecu

Iselin Sagen

Bama

Forbruksforskningsinstituttet SIFO

Norges Handelshøyskole

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Oslo Met

Norge

Oslo