Prisene på «annen frisk frukt», som ananas, druer og kiwi, har økt med nesten 52 prosent de siste fem årene og er nå på sitt høyeste nivå noensinne målt i Konsumprisindeksen (KPI). Også andre frukter som melon, pærer og bananer har hatt betydelig prisvekst. Matforsker Ivar Pettersen og økonom Odd Gisholt peker på avlingsforhold i sørlige strøk, klimaendringer og en svak norsk krone som sentrale årsaker, da mye frukt importeres.
Dagligvareaktører som Bama, Norgesgruppen, Kiwi, Meny, Coop, Rema 1000 og Oda forklarer prisøkningene med faktorer som vær og vind, svingninger i produksjonskostnader, plantesykdommer, økte lønninger, transportkostnader, toll og den svake kronen. Dagligvarekjedene understreker at de ikke skor seg på prisene, og Norgesgruppen rapporterte en resultatmargin på 3,3 prosent i 2024. Næringsminister Cecilie Myrseth anser prisøkningen som uakseptabel og har innkalt dagligvarekjedene og leverandørene til møter den 25.
august for å diskutere situasjonen. En Sifo-undersøkelse viser at dyrere mat allerede har endret folks kosthold.