Norske forbrukere møter nye prisøkninger på dagligvarer, der smågodt hos Coop har økt med 20 prosent på fredager, fra 10 til 12 kroner hektoen. Coops kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen forklarer dette med økte råvarekostnader, spesielt for sjokolade, som har steget kraftig i innkjøpspris.
Statistisk sentralbyrå (SSB) bekrefter at spisesjokolade har økt 17,1 prosent det siste året og 29,4 prosent over fem år, mens kakao og sjokoladepulver har økt henholdsvis 25,4 og 75,8 prosent. Også Bremykt har opplevd en betydelig prisøkning på 21 prosent over 18 måneder, fra 43,80 kroner til 52,90 kroner for 500 gram.
Matforsker Ivar Pettersen fra Alo Analyse påpeker at selv om meierismør og rapsolje er turbulente produkter, utgjør råvareprisen kun rundt 30 prosent av sluttproduktets kostnad, noe som gjør en så stor økning vanskelig å forklare utelukkende med råvarepriser. Rema 1000 og Kiwi bekrefter økte innkjøpspriser og konkurransepress som årsaker til prisvariasjoner.