Sjokoladepriser: Økonom reagerer på høye butikkpriser
Norske dagligvarebutikker opprettholder skyhøye sjokoladepriser, til tross for at råvareprisen på kakaobønner nylig har falt på verdensmarkedet. Dette skaper forvirring og debatt, da en økonom stiller spørsmål ved butikkenes prisstrategier mens butikkene selv peker på tidligere råvareøkninger.
21 timer siden siste oppdatering
2 min lesetid
Kort oppsummert
- Økonom Tor W. Andreassen reagerer på skyhøye sjokoladepriser, til tross for at kakaobønneprisen har falt internasjonalt.
Sammendrag
Norske dagligvarebutikker opprettholder skyhøye sjokoladepriser, noe som vekker reaksjoner fra økonom Tor W. Andreassen. Han påpeker at prisen på kakaobønner, hovedråvaren i sjokolade, nylig har falt på verdensmarkedet, i strid med de høye utsalgsprisene.
Eksempler viser at en 200 grams Walters Mandler koster 71,50 kroner, mens 250 gram Minde Fristelser Rød selges for 94 kroner. Andreassen, tidligere professor ved NHH, mistenker psykologiske eller strategiske prisgrep fra butikkenes side, som å heve prisen for senere å kunne vise til en prisreduksjon. Kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i Meny forklarer på sin side at den viktigste årsaken til prisøkningen er at råvareprisen på kakaobønner har økt kraftig de siste årene.
Hun legger til at sjokoladesalget hos Meny har gått noe ned, muligens på grunn av høye priser eller kundenes preferanse for is og bær om sommeren. Meny kan ikke kommentere fremtidig prising av hensyn til konkurranseloven. Denne situasjonen belyser spenningen mellom råvarepriser og forbrukerpriser, og reiser spørsmål om dagligvarekjedenes prisstrategier i et konkurranseutsatt marked.
Nøkkelentiteter
Tor W. Andreassen
Nina Horn Hynne
Meny
NHH
TV 2
Nettavisen
International Cocoa Organisation
Oslo