37 prosent endrer kosthold grunnet dyrere matvarer
En fersk Sifo-undersøkelse viser at 37 prosent av nordmenn har endret kostholdet sitt som følge av økte matvarepriser. Dette forsterker eksisterende forskjeller, da lavinntektsgrupper rammes hardest og sunne matvarer har hatt størst prisvekst.
4 timer siden siste oppdatering
2 min lesetid
Kort oppsummert
- 37 prosent av nordmenn har endret kostholdet sitt som følge av økte matvarepriser, ifølge en Sifo-undersøkelse.
Sammendrag
En fersk Sifo-undersøkelse, utført før prisveksten i juli, viser at 37 prosent av nordmenn har endret kostholdet sitt på grunn av økte matvarepriser de siste to-tre årene. Av disse er 10 prosent helt enige og 27 prosent delvis enige i at prisøkningen har ført til store endringer. Matforsker Annechen Bahr Bugge fra Sifo ved Oslo Met uttrykker overraskelse over at ikke flere rapporterte store endringer, gitt den markante prisstigningen. Analyser fra Sifo indikerer at husholdningsinntekt er den eneste faktoren med tydelig sammenheng; 43 prosent med lav inntekt har endret kostholdet, mot 29 prosent med høy inntekt.
Dette understreker økonomisk handlingsroms betydning. Norkost 4-undersøkelsen viste allerede at pris er viktigste faktor for matvalg, og at lavinntektsgrupper har et kosthold som i mindre grad samsvarer med nasjonale kostråd. Sifo advarer om at prisstigningen kan forsterke disse forskjellene, spesielt da sunne basisvarer som meieriprodukter, grønnsaker og kjøtt har hatt størst prisvekst.
Næringsminister Cecilie Myrseth reagerer kraftig på utviklingen og har innkalt dagligvarekjedene og leverandørene til møte 25. august for å diskutere den uakseptable prisveksten. Helsedirektoratet har tidligere foreslått «sunn skatteveksling» for å fremme sunnere kosthold.
Nøkkelentiteter
Annechen Bahr Bugge
Cecilie Myrseth
Sifo
Oslo Met
Helsedirektoratet
SSB
Norgesgruppen
Norge