
Fiskepriser skaper klasseskiller: Forbruk stuper i Norge
Prisene på fisk i norske butikker har økt med hele 63 prosent siden 2015, noe som overgår prisveksten på både kjøtt og sukkervarer. Denne utviklingen fører til redusert fiskekonsum og skaper nye sosiale ulikheter i kostholdet, stikk i strid med helsepolitiske mål.
1 dag siden siste oppdatering
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Fiskeprisene i norske butikker har økt med 63 prosent siden 2015, betydelig mer enn kjøtt (36,3%) og sukkervarer (16,5%).
Sammendrag
Prisene på fisk i norske butikker har steget med hele 63 prosent siden 2015, noe som overgår prisveksten på kjøtt (36,3%) og sukkervarer (16,5%). Spesifikke eksempler inkluderer fersk ørretfilet som er 76 prosent dyrere siden 2018, torskefilet 60 prosent dyrere, og laksefilet 45 prosent dyrere. Til sammenligning har nordmenns lønnsøkning i samme periode vært 22–23 prosent.
Denne prisutviklingen har ført til at nordmenn i gjennomsnitt spiser tre kilo mindre fisk per år enn for ti år siden, og mange er langt unna Helsedirektoratets anbefalinger. Undersøkelser viser at sju av ti ønsker å spise mer sjømat, og over halvparten mener lavere pris ville økt forbruket. Nesten halvparten av den voksne befolkningen synes fisk og sjømat er for dyrt, noe som bidrar til sosiale ulikheter i kostholdet.
Sjømatbransjen forklarer prisøkningen med stor internasjonal etterspørsel og generelt økte kostnader i verdikjeden. Artikkelen argumenterer for at høye fiskepriser undergraver kostholdsråd og kan føre til økte kostnader for samfunnet i form av kostholdssykdommer, og foreslår momskutt på fisk eller økt konkurranse i dagligvarebransjen som mulige løsninger.
Nøkkelentiteter
Helsedirektoratet
Sjømatbransjen
Dagligvarebransjen
Norge
Fredrikstad
Gressvik
Rolvsøy
Torp