
Arne Brimi: – Du blir lurt av matklassifisering
Stjernekokk Arne Brimi roper varsko mot den nåværende klassifiseringen av ultraprosessert mat, som han mener skaper unødvendig forvirring blant forbrukere. Han advarer mot at sunne, norske matvarer feilaktig stemples som farlige, og oppfordrer til økt bevissthet rundt egne matvalg.
Kort oppsummert
- Arne Brimi kritiserer Nova-klassifiseringen av ultraprosessert mat for å være forvirrende og feilaktig stemple sunne, norske matvarer som farlige.
Stjernekokk Arne Brimi kritiserer Nova-klassifiseringen for ultraprosessert mat, som han mener er forvirrende og feilaktig kategoriserer sunn, norsk mat som farlig. Brimi, som utvikler produkter for Fjordland, understreker at hans retter er basert på rene råvarer, selv om de produseres industrielt.
Helsedirektoratet, representert ved Linda Granlund, deler bekymringen for klassifiseringens grovmaskede natur, da den inkluderer vanlige matvarer som grovbrød og chips i samme kategori som usunn mat. Brimi oppfordrer nordmenn til å spise mer råvarer og lage mat fra bunnen av for å unngå å bli «lurt» av den globale matindustrien.
En internasjonal studie nevnes, som viser at ultraprosessert mat står for en stor del av energiinntaket i USA og Storbritannia, og kan knyttes til tidlige dødsfall. Brimi understreker forbrukerens ansvar for å lese innholdsfortegnelser og tilegne seg kunnskap.
Arne Brimi
Linda Granlund
Folkehelseinstituttet (FHI)
Helsedirektoratet
Dagbladet
Fjordland
American Journal of Preventive Medicine
Norge
USA
Storbritannia
Colombia