Fem enkle råd for et sunnere kosthold
Mange opplever kostholdsråd som kompliserte, men eksperter presenterer nå fem enkle prinsipper for et sunnere kosthold. Disse rådene skal gjøre det lettere å ta grep og kutte gjennom informasjonsjungelen.
22 timer siden siste oppdatering
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Fokus på fem enkle råd skal forenkle veien til et sunnere kosthold.
Sammendrag
Mange opplever kostholdsråd som overveldende og kompliserte, ifølge divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet. En ny tilnærming, inspirert av The New York Times og bekreftet av norske eksperter som klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, presenterer fem enkle prinsipper. Først, spis mer hel mat, som frukt, grønnsaker og fullkorn, og unngå ultraprosessert mat.
Ernæringsforsker Christopher Gardner ved Stanford University sier den beste maten ikke har en innholdsfortegnelse. For det andre, inkluder mer sunt umettet fett fra kilder som nøtter, avokado og fisk, og begrens mettet fett fra rødt kjøtt. For det tredje, styr unna matvarer med mye tilsatt sukker, og bruk frukt som et sunt alternativ.
Sundfør avviser at frukt inneholder mye sukker. For det fjerde, lag mer mat hjemme for å kontrollere ingrediensene og unngå usunne tilsetninger. Til slutt, finn glede i matlaging og sunne valg, og gjør det til et positivt prosjekt fremfor en tvangstrøye, et råd Helsedirektoratet også støtter.
Nøkkelentiteter
Linda Granlund
Tine Sundfør
Christopher Gardner
Helsedirektoratet
The New York Times
TV 2
Stanford University
Norge
Stanford