En fersk britisk studie har sammenlignet effekten av to sunne kosthold på vekttap, uten kaloritelling. Studien, som inkluderte 50 voksne med fedme, delte deltakerne inn i to grupper: én spiste minimalt prosessert mat laget fra bunnen av, mens den andre spiste ultraprosessert, men likevel sunn mat. Etter åtte uker viste resultatene at gruppen som spiste minimalt prosessert mat gikk ned dobbelt så mye i vekt (to prosent av kroppsvekten) som gruppen som spiste ultraprosessert mat (én prosent).
Studiets førsteforfatter, Samuel Dicken, fremhever at vekttapet var betydelig i begge grupper, men klart størst for de som spiste mat fra bunnen av. Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm forklarer at ultraprosessert mat ofte trigger belønningssenteret i hjernen og mangler ingredienser som protein og fiber, noe som forstyrrer naturlig appetittregulering. Et råvarebasert kosthold gir derimot større metthet for færre kalorier.
Funnene støtter nasjonale kostråd og tilbyr en bærekraftig metode for vekttap, spesielt for dem som ønsker å unngå kaloritelling. Ramm anbefaler å kombinere prosessert mat med grønnsaker for å forbedre måltidene.