
Pommes frites øker risiko for type 2-diabetes
En fersk studie fra Harvard advarer mot at for høyt inntak av pommes frites kan øke risikoen for type 2-diabetes med 20 prosent. Forskningen, publisert i The BMJ, viser en tydelig sammenheng spesifikt med fritert potet, og antyder at vektøkning forklarer omtrent halvparten av den økte risikoen.
6 timer siden siste oppdatering
2 min lesetid
Kort oppsummert
- En Harvard-studie viser at for mye pommes frites i uka kan øke risikoen for type 2-diabetes med 20 prosent.
Sammendrag
En fersk studie fra Harvard advarer mot at for høyt inntak av pommes frites kan øke risikoen for type 2-diabetes med 20 prosent. Studien, som analyserte kostholdet til over 200 000 amerikanske helsearbeidere over flere tiår, ble publisert i det anerkjente tidsskriftet The BMJ. Forskningen fant ingen tydelig risikoøkning knyttet til kokte, bakte eller moste poteter, men risikoen skjøt i været når potetene ble fritert. Dette kan skyldes en kombinasjon av raskt opptakelige karbohydrater, fett fra frityrsteking og potensielt skadelige stoffer som dannes under høy varme.
Personer med høyt inntak av pommes frites opplevde også oftere vektøkning, noe som forklarte omtrent halvparten av den økte risikoen. Den norske Diabeteslinjen anbefaler å erstatte poteter med mer grønnsaker, naturris, fullkorn-spaghetti eller grovbrød for en langsommere blodsukkerstigning. Harvard-studien understreker dette ved å vise at å bytte ut tre porsjoner pommes frites i uka med fullkorn reduserte risikoen med 19 prosent, mens grønnsaker og belgfrukter også hadde positiv effekt. Å bytte til hvit ris ga derimot økt risiko.
Studien ble ledet av Walter C. Willett ved Harvard T. H. Chan School of Public Health, en anerkjent forsker innen ernæring.
Nøkkelentiteter
Walter C. Willett
Harvard
The BMJ
Diabeteslinjen
StudyFinds
Harvard T.H. Chan School of Public Health
USA
Norge