
Ny studie: Søtstoffet erytritol kan skade hjernen
1 måned siden siste oppdatering
4 min lesetid
1 måned siden siste oppdatering
4 min lesetid
Ny forskning advarer mot søtstoffet erytritol, som finnes i mange populære produkter, og peker på potensielle skader på hjernen. Studien antyder at selv små mengder kan forstyrre blodårefunksjoner og øke risikoen for hjerneslag.
En ny studie fra universitetet i Colorado, publisert i Journal of applied physiology, advarer mot søtstoffet erytritol, som er populært som sukkererstatning i mange matvarer og drikker. Forskningen indikerer at erytritol kan forstyrre blodårefunksjonene i hjernen og øke risikoen for hjerneslag, selv ved konsentrasjoner tilsvarende én boks lettbrus. Studien fant at erytritol øker oksidativt stress, reduserer hjernens evne til å løse opp blodpropper, forstyrrer produksjonen av nitrogenoksid og øker endothelin-1.
Tidligere forskning fra 2023 har også vist en kobling mellom høye erytritolnivåer i blodet og økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag. Asgeir Ruud fra Sukrin/Funksjonell Mat påpeker imidlertid at European Food Safety Authority (EFSA) ikke har funnet en slik sammenheng, og at søtstoffet har vært grundig testet i over 30 år uten påvist risiko.
Han understreker at tidligere studier ikke har bevist årsakssammenheng, og at kroppen selv produserer erytritol, samt at høyt blodsukker kan assosieres med høye erytritolverdier. Forskere etterlyser flere studier for å fastslå langtidseffektene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!