
Ny studie: Søtstoffet erytritol kan skade hjernen
Ny forskning advarer mot søtstoffet erytritol, som finnes i mange populære produkter, og peker på potensielle skader på hjernen. Studien antyder at selv små mengder kan forstyrre blodårefunksjoner og øke risikoen for hjerneslag.
6 dager siden siste oppdatering
4 min lesetid
Kort oppsummert
- En ny studie advarer om at søtstoffet erytritol kan skade hjernens blodårefunksjoner og øke risikoen for hjerneslag.
Sammendrag
En ny studie fra universitetet i Colorado, publisert i Journal of applied physiology, advarer mot søtstoffet erytritol, som er populært som sukkererstatning i mange matvarer og drikker. Forskningen indikerer at erytritol kan forstyrre blodårefunksjonene i hjernen og øke risikoen for hjerneslag, selv ved konsentrasjoner tilsvarende én boks lettbrus. Studien fant at erytritol øker oksidativt stress, reduserer hjernens evne til å løse opp blodpropper, forstyrrer produksjonen av nitrogenoksid og øker endothelin-1.
Tidligere forskning fra 2023 har også vist en kobling mellom høye erytritolnivåer i blodet og økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag. Asgeir Ruud fra Sukrin/Funksjonell Mat påpeker imidlertid at European Food Safety Authority (EFSA) ikke har funnet en slik sammenheng, og at søtstoffet har vært grundig testet i over 30 år uten påvist risiko.
Han understreker at tidligere studier ikke har bevist årsakssammenheng, og at kroppen selv produserer erytritol, samt at høyt blodsukker kan assosieres med høye erytritolverdier. Forskere etterlyser flere studier for å fastslå langtidseffektene.
Kontekst
Bakgrunn
Søtstoffet erytritol er en populær sukkererstatning i mange produkter, spesielt blant de som følger lavkarbo- eller sukkerreduserte dietter og diabetikere, da det er kalorifattig og ikke påvirker blodsukkernivået. Det har vært på markedet i over 30 år og har tidligere blitt ansett som trygt.
Perspektiver
Forskere fra universitetet i Colorado advarer om at erytritol kan forstyrre blodårefunksjoner i hjernen og øke risikoen for hjerneslag.
Asgeir Ruud fra Sukrin/Funksjonell Mat mener det trengs flere undersøkelser og understreker at tidligere studier ikke har funnet en årsakssammenheng mellom inntak av erytritol og økt risiko.
European Food Safety Authority (EFSA) har tidligere vurdert erytritol og funnet ingen sammenheng mellom inntak og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Generelt mener forskere at det trengs flere studier for å finne ut mer om langtidseffektene av søtningsmidler.
Mulige konsekvenser
Det må gjøres flere undersøkelser for å kunne konkludere om langtidseffektene av erytritol og andre søtningsmidler.
Forbrukere bør sjekke ingredienslisten på produkter for å identifisere innhold av erytritol.
Thomas Sandow
Asgeir Ruud
Universitetet i Colorado
Sukrin
Funksjonell Mat
European Food Safety Authority (EFSA)
Colorado
Norge
EU