
Ny studie: Søtningsmidler kan fremskynde hjernealdring
6 timer siden siste oppdatering
2 min lesetid
6 timer siden siste oppdatering
2 min lesetid
En fersk studie publisert i Neurology indikerer at inntak av kunstige søtningsmidler kan føre til kognitiv nedgang og akselerert hjernealdring hos nesten 13.000 deltakere over åtte år. Funnene reiser spørsmål om langtidseffektene av godkjente tilsetningsstoffer i mat og drikke, selv om Mattilsynet fortsatt baserer seg på EUs sikkerhetsvurderinger.
En ny brasiliansk studie, publisert i Neurology, har fulgt nesten 13. 000 personer over åtte år for å undersøke effekten av kunstige søtningsmidler. Forskningen tyder på at inntak av stoffer som sakkarin, acesulfamkalium, erytritol, sorbitol, aspartam og xylitol kan fremskynde hjernens aldringsprosess og svekke hukommelse og språk over tid. Deltakerne ble delt inn i tre forbrukskategorier, hvor gruppen med høyest inntak (102-856 milligram daglig) opplevde 62 prosent raskere kognitiv nedgang og en biologisk aldersøkning på 1,6 år sammenlignet med lavforbrukerne.
Mellomgruppen (37-102 milligram daglig) hadde 35 prosent raskere nedgang og 1,3 års økt biologisk alder. En boks Cola Zero inneholder 85 milligram aspartam, mens en liter sukkerfri brus kan ha opptil 492 milligram. Claudia Suemoto, en av forskerne fra Universitetet i São Paulo, har selv sluttet med lettbrus og søtningsmidler i kaffen som følge av studien, til tross for dens observasjonelle natur. Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere advart mot aspartam, og en studie fra 2024 koblet høyt xylitol-inntak til nesten doblet risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og død.
Mattilsynet i Norge opplyser at de følger EUs regelverk, basert på EFSA sine vurderinger, som anser godkjente stoffer som trygge. De henviser til kostråd som anbefaler vann som tørstedrikk og begrenset inntak av søtstoffer, spesielt for barn under tre år. EFSA arbeider for tiden med nye risikovurderinger for flere søtningsmidler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!