En dansk studie vekker oppsikt med funn som indikerer at gulrot kan bremse utviklingen av tarmkreft, en sykdom som har sett en urovekkende økning blant personer under 50 år globalt. Forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetssykehus har gjennomført dyreforsøk og studier på menneskelig vev som viser at gulrot har antiinflammatoriske og kreftreduserende egenskaper. Studien går nå inn i sin siste fase med en randomisert og kontrollert studie der 400 personer med økt risiko for tarmkreft skal delta, hvor halvparten får gulrotjuice og den andre halvparten placebo.
Forsker Alexandra Agache mener en vellykket studie kan få umiddelbare konsekvenser for offentlige helseanbefalinger og kreftforebyggende strategier. Seniorforsker Paula Berstad i Kreftregisteret beskriver studien som «veldig godt organisert og lovende», men understreker at den ikke er ferdig.
Hun peker på at gulrot inneholder antiinflammatoriske stoffer og antioksidanter som motvirker kreftutvikling. Berstad nevner også andre fiber- og kalsiumholdige matvarer som kan redusere kreftrisiko, og understreker viktigheten av mer forskning for å forme bedre kostråd mot kreft.