Nyhetssaker
NRK nyheter: Studie: Mindre ultraprosessert mat gir dobbelt vekttap
Artikkel

Studie: Mindre ultraprosessert mat gir dobbelt vekttap

En ny britisk studie viser at overvektige personer gikk dobbelt så mye ned i vekt ved å spise minimalt prosessert mat sammenlignet med ultraprosessert mat. Funnene utfordrer dagens kostråd og skaper debatt, da Helsedirektoratet ikke anser resultatene som spesielt viktige.

2 dager siden siste oppdatering

4 min lesetid

NRK logo

Kort oppsummert

  • En britisk studie med 55 overvektige deltakere viste dobbelt så stort vekttap (2 kg vs 1 kg) ved inntak av minimalt prosessert mat over åtte uker.

Sammendrag

En ny britisk studie publisert i Nature Medicine viser at overvektige personer gikk dobbelt så mye ned i vekt ved å spise minimalt prosessert mat sammenlignet med ultraprosessert mat. Studien, ledet av fedmeforsker Samuel Dicken, involverte 55 overvektige deltakere som i åtte uker spiste enten råvarebasert eller ultraprosessert mat, med mulighet til å spise så mye de ville opp til 4000 kcal. Resultatene viste et snittvekttap på nesten to kilo for gruppen som spiste minimalt prosessert mat, mot nesten ett kilo for den andre gruppen, i tillegg til redusert fettmasse og søtsug.

Dicken mener funnene bekrefter behovet for å unngå ultraprosessert mat i kostrådene og krever politiske tiltak for å gjøre sunn mat mer tilgjengelig. Helsedirektoratets divisjonsdirektør Linda Granlund er derimot ikke begeistret, og mener begrepet 'ultraprosessert' er problematisk da det inkluderer både usunn mat og matvarer som grovbrød.

Hun påpeker at den ultraprosesserte dietten i studien inneholdt mye junkfood, og at norske kostråd allerede fokuserer på råvarebasert mat og minimalt inntak av bearbeidede kjøttprodukter. Debatten om ultraprosessert mat er stor, men Helsedirektoratet ser det som en bølge lignende lavkarbo.

Nøkkelentiteter

Samuel Dicken

Linda Granlund

Helsedirektoratet

Nature Medicine

Nofima

Verdens helseorganisasjon

Storbritannia

Norge