En fersk undersøkelse fra Matprat, utført av Opinion, avdekker at sju av ti nordmenn er bekymret for ultraprosessert mat, definert som industrielt bearbeidede matvarer med tilsetningsstoffer. Bekymringen er høyest blant kvinner og de med høyere utdanning, og 65 prosent unngår bevisst produkter som ferdigretter, posesupper og bearbeidede kjøttprodukter. Samtidig viser rapporten en trend tilbake mot klassiske landbruksprodukter som smør og helmelk, drevet av et ønske om trygghet og kjent innhold.
Selv om kjennskapen til Helsedirektoratets kostråd øker, stagnerer tilliten, da mange opplever rådene som irrelevante eller motstridende. En tredjedel ønsker ikke statlig innblanding i kostholdet, men ni av ti mener myndighetene bør fremme sunnere kosthold.
Helsedirektoratet anerkjenner bekymringen, men advarer mot fryktkultur og inviterer til fagseminar om temaet. Kjøtt står fortsatt sterkt i norsk kosthold, selv om yngre og kvinner i økende grad vurderer å redusere inntaket av klima-, dyrevelferds- og helseårsaker.