Nyhetssaker

Sju av ti nordmenn bekymret for ultraprosessert mat

Nettavisen logo

En fersk undersøkelse viser at sju av ti nordmenn er bekymret for ultraprosessert mat og savner råd om dette. Bekymringen avdekker samtidig utfordringer knyttet til tilliten til offisielle kostråd og behovet for mer tilpasset informasjon.

Sju av ti bekymret for ultraprosessert mat

Kort oppsummert

  • En undersøkelse fra Matprat og Opinion viser at sju av ti nordmenn er bekymret for ultraprosessert mat, og 65 prosent unngår bevisst slike produkter.

En fersk undersøkelse fra Matprat, utført av Opinion, avdekker at sju av ti nordmenn er bekymret for ultraprosessert mat, definert som industrielt bearbeidede matvarer med tilsetningsstoffer. Bekymringen er høyest blant kvinner og de med høyere utdanning, og 65 prosent unngår bevisst produkter som ferdigretter, posesupper og bearbeidede kjøttprodukter. Samtidig viser rapporten en trend tilbake mot klassiske landbruksprodukter som smør og helmelk, drevet av et ønske om trygghet og kjent innhold.

Selv om kjennskapen til Helsedirektoratets kostråd øker, stagnerer tilliten, da mange opplever rådene som irrelevante eller motstridende. En tredjedel ønsker ikke statlig innblanding i kostholdet, men ni av ti mener myndighetene bør fremme sunnere kosthold.

Helsedirektoratet anerkjenner bekymringen, men advarer mot fryktkultur og inviterer til fagseminar om temaet. Kjøtt står fortsatt sterkt i norsk kosthold, selv om yngre og kvinner i økende grad vurderer å redusere inntaket av klima-, dyrevelferds- og helseårsaker.

Anne Zondag

Linda Granlund

Matprat

Opinion

Helsedirektoratet

Nationen

Oslo

Storo

Vitaminveien