
Forsker: Kostråd om mettet fett er fundamentalt feil
3 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
3 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
En dansk forsker hevder norske og danske kostråd om mettet fett er fundamentalt feil, da de ikke skiller mellom ulike fettsyrer. Dette utfordrer Helsedirektoratets anbefaling om å begrense inntaket, som de mener øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Norske kostholdsundersøkelser viser at voksne nordmenn får 13 prosent av energiinntaket fra mettet fett, noe som overstiger Helsedirektoratets anbefalte grense på ti prosent. Helsedirektoratet og danske myndigheter advarer mot mettet fett på grunn av økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Andreas Mæchel Fritzen, forsker ved Københavns Universitet, kritiserer dette rådet som «unyansert» og «fundamentalt feil».
Han argumenterer for at mettede fettsyrer er svært forskjellige, avhengig av antall karbonatomer, og at de med korte kjeder, som finnes i smør, rømme, fløte og ost, kan være sunne. Fritzen mener det er feil å stigmatisere mettet fett generelt og krever mer presise råd for forbrukerne. Ernæringsfysiolog Fedon Lindbergh og professor Simon Nitter Dankel fra Universitetet i Bergen støtter kritikken, og hevder det mangler holdbare bevis for en generell sammenheng mellom høyt inntak av mettet fett og hjertesykdom.
Dankel uttalte at tradisjonelle, fete meieriprodukter snarere kan beskytte mot fedme og hjerte- og karsykdommer. Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, fastholder imidlertid at forskningen er tydelig på sammenhengen, og avviser kritikken som «cherry picking» av enkeltstudier.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!