
Ny forskning: Grovbrød påvirker ikke vektøkning
13 timer siden siste oppdatering
2 min lesetid
13 timer siden siste oppdatering
2 min lesetid
Ny forskning fra Universitetet i Bergen konkluderer med at inntak av grovbrød ikke fører til vektøkning, stikk i strid med mange oppfatninger. Studien, som har fulgt nordmenns kosthold over to tiår, skiller mellom ulike brødtyper og utfordrer et utbredt rykte.
En omfattende studie fra Senter for ernæring ved Universitetet i Bergen, ledet av Ingrid Revheim, har fulgt tusenvis av nordmenns vekt og kosthold over to tiår gjennom HUSK-studien. Forskningen avkrefter myten om at brød generelt bidrar til vektøkning, og konkluderer med at de som spiste grovbrød, uavhengig av mengde, ikke opplevde vektøkning.
Derimot fant studien en sammenheng mellom inntak av hvitt brød og vektøkning, noe som understreker viktigheten av brødtypen. Baker Andrei Petrovic ved Søtt+Salt i Bergen fremhever grovbrødets sunnhet, mens bakerimedarbeider Emilie Sørensen bekrefter kundenes fokus på grovhet.
Studien, som er den første i sitt slag over en så lang tidsperiode, fulgte over 1700 personer med selvrapporterte matvaner, målinger, veiing og blodprøver. Den knuser også forestillingen om at butikkjøpt grovbrød er usunt, og understreker at karbohydrater ikke trenger å unngås for vektkontroll, men at valget av karbohydratkilde er avgjørende.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!