Ny fedmeteori: Kjemikalier og kosthold driver global fedmeøkning
2 dager siden siste oppdatering
3 min lesetid
2 dager siden siste oppdatering
3 min lesetid
En ny studie publisert i International Journal of Obesity foreslår en samlende teori for den globale fedmeepidemien, som nå rammer én av åtte voksne. Forskningen peker på samspillet mellom kosthold og miljøkjemikalier, såkalte obesogener, som en avgjørende faktor for vektøkning.
En fersk studie i International Journal of Obesity presenterer en omfattende teori om årsakene til den økende fedmeepidemien, hvor én av åtte voksne globalt nå har fedme. Medforfatter Robert Lustig, professor emeritus ved University of California, hevder at tidligere modeller alene ikke fullt ut forklarer den dramatiske økningen. Teorien fokuserer på miljøgifter, kalt obesogener, som finnes i luft, mat, emballasje, kosmetikk og husholdningsprodukter.
Disse kjemikaliene antas å sende falske metabolske signaler, øke insulinutskillelsen, forstyrre energieffektiviteten og påvirke appetitt samt energiforbruk. Forskere mener reaktive oksygenforbindelser, påvirket av kosthold og miljøgifter, kan endre cellenes stoffskifte fra energiforbrenning til lagring. Lustig og kollegene anbefaler å redusere eksponering for obesogener gjennom økologisk mat, unngå plast og velge parfymefrie produkter.
Ernæringsbiolog Marit Kolby anser studien som interessant, men mener modellen er for snever, da de samme mekanismene driver en rekke moderne sykdommer. Kolby understreker at kjemikaliebevissthet er viktig, men ikke tilstrekkelig. Hun fremhever behovet for et kosthold dominert av råvarer og renvarer, samt en helhetlig livsstil med mettende måltider, gode pauser fra mat, tilstrekkelig søvn, fysisk aktivitet og stressmestring for å støtte kroppens biologiske systemer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!