
Ultraprosessert mat sjokkerer forskere: Negativ helseeffekt på menn
1 dag siden siste oppdatering
3 min lesetid
1 dag siden siste oppdatering
3 min lesetid
En ny dansk studie avslører at ultraprosessert mat påvirker unge, friske menns helse negativt etter kun tre uker. Forskere uttrykker sjokk over funnene, som inkluderer vektøkning og forverret sædkvalitet, selv med likt kaloriinntak.
Forskere ved Universitetet i København har gjennomført et prosjekt som undersøkte effekten av ultraprosessert mat på 43 danske menn mellom 20 og 35 år. Over to treukersperioder testet deltakerne et kosthold med henholdsvis ultraprosessert og minimalt prosessert mat, hvor begge diettene hadde identisk innhold av karbohydrater, protein og fett. Resultatene viste at mennene la på seg ett kilo ekstra fett under perioden med ultraprosessert mat, uavhengig av om de spiste 500 kalorier mer enn nødvendig. Videre ble sædkvaliteten dårligere, testosteronnivåene sank, og hjertehelsen viste negative endringer.
Professor Romain Barrès uttrykte sjokk over hvor mange kroppsfunksjoner som ble forstyrret. Simon Nitter Dankel, professor i ernæring ved Universitetet i Bergen, fant studien interessant og bemerket at FSH-nivåene, som bidrar til sædproduksjon, ble redusert. Han peker på kombinasjonen av raffinert fett, korn, sukker og andre stoffer i ultraprosessert mat, samt mangelen på næring i forhold til uprosessert mat, som mulige årsaker.
Dansk professor Anja Olsen fremhever studiens styrke ved å teste de samme mennene, noe som eliminerer påvirkning fra livsstil eller genetikk. Mange deltakere spiste allerede ultraprosessert mat, noe som ifølge Barrès kan ha dempet den observerte effekten. Studien, publisert i Cell Metabolism, føyer seg inn i en voksende mengde forskning som understreker de uheldige konsekvensene av slike matvarer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!