
Ultraprosessert mat skader helse raskt, advarer studie
3 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
3 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
En fersk studie publisert i Cell Metabolism avslører at ultraprosessert mat kan forårsake betydelig helseskade på bare få uker. Funnene inkluderer økt fettprosent, hormonubalanse og redusert sædcellebevegelse, noe som reiser spørsmål om kostholdets umiddelbare innvirkning på fruktbarhet og stoffskifte.
En ny studie i tidsskriftet Cell Metabolism indikerer at ultraprosessert mat kan skade helsen raskere enn tidligere antatt, med merkbare effekter etter kun få uker. Forskere fulgte 43 unge menn over to treukersperioder, der den ene gruppen spiste ultraprosessert kost og den andre uprosesserte råvarer. Resultatene viste at deltakerne på ultraprosessert diett i snitt la på seg over ett kilo fett, selv med likt kaloriinntak som kontrollgruppen. Kolesterolnivåer forverret seg, blodtrykket steg, og hormoner knyttet til energi og fruktbarhet kom i ubalanse.
Biolog Romain Barrès, som ledet forskergruppen, konkluderer med at ultraprosessert mat er helseskadelig uavhengig av kaloriinntak. Studien observerte også tregere sædceller og forstyrrede nivåer av testosteron og follikkelstimulerende hormon (FSH). Videre ble høyere nivåer av ftalater, kjemikalier fra plastemballasje som kan påvirke hormonsystemet, funnet i blodet til deltakerne på ultraprosessert diett. Forskere anbefaler å redusere inntaket av ultraprosessert mat som en rask vei til bedre helse.
Dette støttes av en Nature Medicine-studie som viste at råvarebasert kosthold ga dobbelt så stort vekttap. Samuel Dicken fra denne studien understreker behovet for politiske tiltak for å gjøre sunn mat mer tilgjengelig. I Norge er nesten halvparten av maten i dagligvarebutikkene ultraprosessert ifølge Nofima, men Helsedirektoratet, ved Linda Granlund, mener begrepet er for upresist da det likestiller grovt butikkbrød med seigmenn. Mattilsynet påpeker at alle tilsetningsstoffer er strengt regulert og godkjent.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!