
Studie: Lite bearbeidet kjøtt øker demensrisiko
6 måneder siden siste oppdatering
2 min lesetid
Kort oppsummert
- Studien viser at selv en liten mengde bearbeidet rødt kjøtt daglig øker risikoen for demens.
Sammendrag
En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens.
Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig.
Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.