Nyhetssaker
Dagbladet nyheter: Studie: Lite bearbeidet kjøtt øker demensrisiko
Artikkel

Studie: Lite bearbeidet kjøtt øker demensrisiko

6 måneder siden siste oppdatering

2 min lesetid

Dagbladet logo

Kort oppsummert

  • Studien viser at selv en liten mengde bearbeidet rødt kjøtt daglig øker risikoen for demens.

Sammendrag

En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens.

Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig.

Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.

Kontekst