Nyhetssaker
Artsrikt kosthold knyttes til lavere risiko for død

Artsrikt kosthold knyttes til lavere risiko for død

NRK logo

En ny stor studie undersøker sammenhengen mellom kosthold og helse. Forskere knytter et artsrikt kosthold til lavere risiko for død.

Kort oppsummert

  • En ny studie publisert i Nature Food knytter et artsrikt kosthold til lavere risiko for død.

En ny studie publisert i tidsskriftet Nature Food undersøker sammenhengen mellom artsmangfold i kostholdet og helse. Forskere studerte grupper i ni europeiske land, inkludert Norge, samt fem land med lav og middels inntekt. Studien fokuserte på antall ulike arter folk spiser, uavhengig av næringsinnhold eller mengde.

Resultatene viser at i land med lav og middels inntekt har de med flest arter i kostholdet større sjanse for tilstrekkelig næringsinntak. I europeiske land er dødeligheten lavest blant dem som spiser mange ulike arter. Professor Guri Skeie forklarer at variert kosthold øker sjansen for å få i seg gunstige stoffer og unngå for mye av noe.

Det ser også ut til å fremme artsmangfold i tarmen. Linda Granlund fra Helsedirektoratet beskriver studien som nytenkende og bekrefter at variert kosthold er kjernen i kostrådene for å redusere risiko for flere sykdommer.

Guri Skeie

Linda Granlund

Helsedirektoratet

Norge

Europa

Land med lav og middels inntekt