
Artsrikt kosthold knyttes til lavere risiko for død
En ny stor studie undersøker sammenhengen mellom kosthold og helse. Forskere knytter et artsrikt kosthold til lavere risiko for død.
Kort oppsummert
- En ny studie publisert i Nature Food knytter et artsrikt kosthold til lavere risiko for død.
En ny studie publisert i tidsskriftet Nature Food undersøker sammenhengen mellom artsmangfold i kostholdet og helse. Forskere studerte grupper i ni europeiske land, inkludert Norge, samt fem land med lav og middels inntekt. Studien fokuserte på antall ulike arter folk spiser, uavhengig av næringsinnhold eller mengde.
Resultatene viser at i land med lav og middels inntekt har de med flest arter i kostholdet større sjanse for tilstrekkelig næringsinntak. I europeiske land er dødeligheten lavest blant dem som spiser mange ulike arter. Professor Guri Skeie forklarer at variert kosthold øker sjansen for å få i seg gunstige stoffer og unngå for mye av noe.
Det ser også ut til å fremme artsmangfold i tarmen. Linda Granlund fra Helsedirektoratet beskriver studien som nytenkende og bekrefter at variert kosthold er kjernen i kostrådene for å redusere risiko for flere sykdommer.
Guri Skeie
Linda Granlund
Helsedirektoratet
Norge
Europa
Land med lav og middels inntekt