
Helsedirektoratet advarer mot overdreven frykt for ultraprosessert mat
Forskning knytter ultraprosessert mat til tidlige dødsfall, men Helsedirektoratet advarer mot overdreven frykt. Direktoratet mener debatten om denne maten er for unyansert.
Forskning knytter ultraprosessert mat til tidlige dødsfall, men Helsedirektoratet advarer mot overdreven frykt. Direktoratet mener debatten om denne maten er for unyansert.
En fersk studie publisert i American Journal of Preventive Medicine anslår at opptil 14 prosent av tidlige dødsfall i USA og Storbritannia kan være knyttet til inntak av ultraprosessert mat. Helsedirektoratet går imidlertid ut i Dagbladet og advarer mot overdreven frykt for denne matkategorien. Divisjonsdirektør Linda Granlund fra Helsedirektoratet uttaler at begrepet, ofte knyttet til Nova-klassifiseringen, er for grovmasket da det inkluderer både usunne produkter som brus og chips, og sunnere matvarer som grovbrød, yoghurt og leverpostei.
Hun understreker at næringsinnholdet er det viktigste kriteriet for hvor sunt noe er, ikke kun graden av prosessering. Helsedirektoratet er bekymret for at frykten kan skape et uheldig forhold til mat og mener man ikke trenger apper for å vurdere matvarer.
De offisielle kostholdsrådene i Norge tar allerede hensyn til bearbeiding uten å bruke «ultraprosessert» som hovedkriterium. Flere helsemyndigheter, inkludert i Norge, Storbritannia og Frankrike, mener Nova-systemet skaper forvirring, og WHO arbeider med en mer nyansert klassifisering.
Linda Granlund
Helsedirektoratet
Dagbladet
Stabburet
WHO
Universitetet i Oslo
USA
Storbritannia
Norge
Frankrike
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
11 dager siden
TV2
11 dager siden
Dagbladet
11 dager siden
VG
5 dager siden
VG
23 dager siden
Nettavisen
19 timer siden
Dagbladet
1 måned siden
Dagbladet
1 måned siden
Dagbladet
22 dager siden
Dagbladet
1 måned siden
NRK
9 dager siden
Nettavisen
22 dager siden
Nettavisen
18 dager siden
Dagbladet
22 dager siden
TV2
5 måneder siden
e24