Forskning knytter ultraprosessert mat til tidlige dødsfall, men Helsedirektoratet advarer mot overdreven frykt. Direktoratet mener debatten om denne maten er for unyansert.
En fersk studie publisert i American Journal of Preventive Medicine anslår at opptil 14 prosent av tidlige dødsfall i USA og Storbritannia kan være knyttet til inntak av ultraprosessert mat. Helsedirektoratet går imidlertid ut i Dagbladet og advarer mot overdreven frykt for denne matkategorien. Divisjonsdirektør Linda Granlund fra Helsedirektoratet uttaler at begrepet, ofte knyttet til Nova-klassifiseringen, er for grovmasket da det inkluderer både usunne produkter som brus og chips, og sunnere matvarer som grovbrød, yoghurt og leverpostei.
Hun understreker at næringsinnholdet er det viktigste kriteriet for hvor sunt noe er, ikke kun graden av prosessering. Helsedirektoratet er bekymret for at frykten kan skape et uheldig forhold til mat og mener man ikke trenger apper for å vurdere matvarer.
De offisielle kostholdsrådene i Norge tar allerede hensyn til bearbeiding uten å bruke «ultraprosessert» som hovedkriterium. Flere helsemyndigheter, inkludert i Norge, Storbritannia og Frankrike, mener Nova-systemet skaper forvirring, og WHO arbeider med en mer nyansert klassifisering.
Linda Granlund
Helsedirektoratet
Dagbladet
Stabburet
WHO
Universitetet i Oslo
USA
Storbritannia
Norge
Frankrike
Oslo
1 dag siden
Forskere advarer mot høyt inntak av ultraprosessert mat. En ny internasjonal studie antyder en kobling mellom slik mat og tusenvis av tidlige dødsfall.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent. Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen. Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.
1 måned siden
En undersøkelse av makrell i tomat viser store forskjeller i innhold og grad av prosessering. Noen varianter inneholder over 70% fisk, mens andre er ultraprosesserte med tilsetningsstoffer som fortykningsmidler. Disse tilsetningsstoffene kan påvirke tarmfloraen, ifølge forskning. Stabburets tube- og porsjonsvarianter inneholder minst fisk og er ultraprosesserte. Appen Trygg Mat hjelper forbrukere å identifisere ultraprosessert mat. En klinisk ernæringsfysiolog understreker at ultraprosessert mat kan inngå i et sunt kosthold, men at et variert kosthold er viktigst.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at ultraprosessert mat er en naturlig og viktig del av norsk matkultur, og at frykten rundt slik mat er overdrevet. Forfatteren kritiserer det hun kaller "mathysteri" og selvoppnevnte kostholdseksperter som skaper matskam, og viser til tidligere overdrevne dietter som steinalderdietten og lavkarbo. Hun mener folk er mer opptatt av hva de spiser enn viktigere nyheter. Konklusjonen er at man kan nyte ultraprosessert mat som Toro tomatsuppe og Nugatti med god samvittighet, så lenge man har et balansert kosthold.
29 dager siden
En internasjonal studie publisert i Nature Medicine viser at sukkerholdige drikker kan ha alvorlige helsekonsekvenser. Forskere anslår at omtrent 340 000 dødsfall i 2020 skyldtes sykdommer relatert til inntak av slike drikker. Sukkerholdige drikker inkluderer blant annet brus, fruktdrikker og energidrikker. Inntak fører til raske blodsukkersvingninger, som over tid kan skade kroppen og øke risikoen for diabetes og hjertesykdom. En studie viser også at sukkerholdig brus kan redusere levetiden. I Norge har forbruket av sukkerholdig brus gått ned, mens lettbrus har blitt mer populært. Folkehelseinstituttet anser likevel godkjente søtstoffer i lettbrus som trygge innenfor fastsatte grenser.
3 dager siden
En ny stor studie undersøker sammenhengen mellom kosthold og helse. Forskere knytter et artsrikt kosthold til lavere risiko for død.
18 dager siden
Artikkelen omhandler priskrig på påskegodt og dens potensielle negative konsekvenser. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen advarer mot overdreven konsum og anbefaler å vente med godteinntaket til påskeaften for å bevare kosen. Mari-Mette Graff fra Landsforeningen for overvektige kritiserer butikkene for å prioritere salg av usunne varer fremfor folkehelsen, mens butikkjedene selv fremhever at de også tilbyr rabatter på sunnere alternativer som frukt og grønt.
2 måneder siden
I 2024 nådde frossenpizza-konsumet i Norge nye høyder med 5,5 kilo per innbygger, tilsvarende 57 millioner solgte pizzaer for 3,4 milliarder kroner. Helsedirektoratet uttrykker bekymring for folkehelsen, da et høyt inntak av frossenpizza, rik på salt, fett og kalorier, kan være uheldig. Produsenten Dr. Oetker ser en trend der kjente merkevarer foretrekkes. Ernæringsfysiologer påpeker at et kosthold dominert av ultraprosessert mat kan føre til mangel på essensielle næringsstoffer, men at frossenpizza kan inkluderes i et balansert kosthold med måte.
1 måned siden
Artikkelen belyser bekymringen rundt «cutting» og proteinhysteri på TikTok, og risikoen for spiseforstyrrelser. Glenn Ellingsen, kjent som «Sinnatreneren», deler sin personlige erfaring med «cutting» og advarer mot trenden. Overlege Stein Frostad understreker at ekstreme dietter sjelden er bærekraftige, mens klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth kritiserer både «bulking» og «cutting». Ekspertene understreker betydningen av et balansert kosthold og advarer mot overdreven fokus på kropp og utseende, spesielt blant unge påvirket av sosiale medier.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for den økende interessen for ekstreme spisevaner, spesielt influenser Snorre Klanderuds fasteprosjekt. Forfatteren påpeker at sosiale medier bidrar til et usunt fokus på mat og spising, der trendene blir stadig mer ekstreme, som mukbangs og fasteprosjekter. Helsedirektoratet advarer mot å kopiere slike prosjekter, spesielt for unge mennesker i vekst og utvikling. Forfatteren etterlyser et mer avslappet forhold til mat, hvor man fokuserer på et variert kosthold og andre interesser fremfor å være besatt av spisevaner.
3 måneder siden
Til tross for økte priser og nye kostholdsråd som oppfordrer til mer frukt og grønt, kaster nordmenn mer av disse varene enn før. En studie viser at matsvinnet av frukt og grønt har økt fra 8,8 kg per person i 2020 til 9 kg i 2023. Det er overraskende, da man skulle forvente mindre svinn med tanke på prisøkningene. Studien viser også at rabattordninger som '3 for 2' ikke nødvendigvis fører til mer matsvinn, da de som benytter seg av disse tilbudene ofte er flinke til å planlegge. Frukt og grønt utgjør en stor del av det totale matsvinnet, og forskere mener at økt fokus på disse varene i kostholdsrådene kan føre til enda mer svinn. For å redusere matsvinn anbefales det å spise mer fryste og hermetiske produkter, samt å være bevisst på porsjonsstørrelser og oppbevaring. Mangel på kunnskap om oppbevaring av frukt og grønt bidrar også til matsvinn.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.
3 måneder siden
En amerikansk helsetopp har tatt til orde for å merke alkoholholdige produkter med kreftadvarsler, etter at studier har vist en sammenheng mellom alkoholforbruk og økt kreftrisiko. I Norge har Helsedirektoratet foreslått en lignende merkeordning i 2022, og jobber med anbefalinger. Organisasjoner som Kreftforeningen og Av-og-til ønsker fortgang i prosessen. Bryggeri- og drikkevareforeningen ønsker at en slik merkeordning skal vedtas på EU-nivå først. Helsedepartementet vurderer nå forslaget fra Helsedirektoratet.
12 dager siden
KrF ønsker å innføre en merkeordning for matvarer med høyt innhold av sukker, salt og fett, for å veilede forbrukerne til å ta sunnere valg. FrP er skeptisk til påbud og mener god informasjon er veien å gå. En ernæringsfysiolog er usikker på forslaget, og understreker at mange blir villedet av markedsføring. Både KrF og ernæringsfysiologen er enige om at det bør være mer fokus på mat og helse i skolen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!