Nyhetssaker
Dagbladet nyheter: Helsedirektoratet advarer mot overdreven frykt for ultraprosessert mat
Artikkel

Helsedirektoratet advarer mot overdreven frykt for ultraprosessert mat

Forskning knytter ultraprosessert mat til tidlige dødsfall, men Helsedirektoratet advarer mot overdreven frykt. Direktoratet mener debatten om denne maten er for unyansert.

3 måneder siden siste oppdatering

2 min lesetid

Dagbladet logo

Kort oppsummert

  • En studie anslår at opptil 14 prosent av tidlige dødsfall i USA og Storbritannia kan knyttes til ultraprosessert mat.

Sammendrag

En fersk studie publisert i American Journal of Preventive Medicine anslår at opptil 14 prosent av tidlige dødsfall i USA og Storbritannia kan være knyttet til inntak av ultraprosessert mat. Helsedirektoratet går imidlertid ut i Dagbladet og advarer mot overdreven frykt for denne matkategorien. Divisjonsdirektør Linda Granlund fra Helsedirektoratet uttaler at begrepet, ofte knyttet til Nova-klassifiseringen, er for grovmasket da det inkluderer både usunne produkter som brus og chips, og sunnere matvarer som grovbrød, yoghurt og leverpostei.

Hun understreker at næringsinnholdet er det viktigste kriteriet for hvor sunt noe er, ikke kun graden av prosessering. Helsedirektoratet er bekymret for at frykten kan skape et uheldig forhold til mat og mener man ikke trenger apper for å vurdere matvarer.

De offisielle kostholdsrådene i Norge tar allerede hensyn til bearbeiding uten å bruke «ultraprosessert» som hovedkriterium. Flere helsemyndigheter, inkludert i Norge, Storbritannia og Frankrike, mener Nova-systemet skaper forvirring, og WHO arbeider med en mer nyansert klassifisering.

Kontekst

Linda Granlund

Helsedirektoratet

Dagbladet

Stabburet

WHO

Universitetet i Oslo

USA

Storbritannia

Norge

Frankrike

Oslo