Debatten om ultraprosessert mat fortsetter i Norge. Gründeren av mat-appen Frifor kritiserer Helsedirektoratets syn på temaet.
Debatten rundt ultraprosessert mat har blusset opp, med uenighet mellom Helsedirektoratet og Frifor-appen. Helsedirektoratet, representert ved divisjonsdirektør Linda Granlund, mener begrepet ultraprosessert er for generelt og kan skape unødvendig frykt, og advarer mot overdreven bruk av skanne-apper. Simen Øian Gjermundsen, med-gründer av Frifor, reagerer sterkt på dette og kaller det nedlatende.
Han hevder appen gir viktig innsikt i hverdagsmat og at forbrukere ønsker mer informasjon. Øian Gjermundsen bruker leverpostei som eksempel, og peker på tilsetningsstoffer i populære varianter, selv om Helsedirektoratet anbefaler produktet.
Helsedirektoratet står på sitt og understreker at kostrådene er basert på sikker forskning, ikke følelser. Frifor-sjefen mener manglende tillit til kostrådene viser behov for pedagogiske verktøy som appen.
Linda Granlund
Simen Øian Gjermundsen
Helsedirektoratet
Frifor
Dagbladet
Stabburet
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
1 måned siden
De to bergenske appene Can Eat og Trygg Mat er utviklet for å hjelpe forbrukere med å navigere i matvarejungelen. Can Eat er designet for å hjelpe personer med allergier og matintoleranser ved å skanne strekkoder og gi informasjon om ingredienser. Trygg Mat fokuserer på å identifisere ultraprosessert mat og ingredienser man ønsker å unngå. Begge appene har opplevd stor popularitet, men en ernæringsfysiolog påpeker at slike apper kan skape unødvendig stress for de uten spesielle behov, og at det viktigste er å fokusere på et variert kosthold med frukt, grønnsaker og fisk.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at ultraprosessert mat er en naturlig og viktig del av norsk matkultur, og at frykten rundt slik mat er overdrevet. Forfatteren kritiserer det hun kaller "mathysteri" og selvoppnevnte kostholdseksperter som skaper matskam, og viser til tidligere overdrevne dietter som steinalderdietten og lavkarbo. Hun mener folk er mer opptatt av hva de spiser enn viktigere nyheter. Konklusjonen er at man kan nyte ultraprosessert mat som Toro tomatsuppe og Nugatti med god samvittighet, så lenge man har et balansert kosthold.
9 dager siden
En kokk og en ernæringsekspert kritiserer Q-meierienes nye proteinmelk. De mener produktet er unødvendig prosessert og villedende.
6 dager siden
Forskning knytter ultraprosessert mat til tidlige dødsfall, men Helsedirektoratet advarer mot overdreven frykt. Direktoratet mener debatten om denne maten er for unyansert.
18 dager siden
KrF ønsker å innføre en merkeordning for matvarer med høyt innhold av sukker, salt og fett, for å veilede forbrukerne til å ta sunnere valg. FrP er skeptisk til påbud og mener god informasjon er veien å gå. En ernæringsfysiolog er usikker på forslaget, og understreker at mange blir villedet av markedsføring. Både KrF og ernæringsfysiologen er enige om at det bør være mer fokus på mat og helse i skolen.
1 måned siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen kritiserer «Rett i koppen» for å inneholde store mengder maltodekstrin, mens innholdet av grønnsaker er lavt. Gregersen kaller det «maltodekstrinsuppe». Ernæringsbiolog Marit Kolby mener økt bruk av slike stoffer i ultraprosessert mat kan skade tarmhelsen. Mattilsynet anser maltodekstrin som en trygg ingrediens og foretar ingen risikovurdering. Orkla forsvarer bruken av maltodekstrin, og sier det er nødvendig for at pulveret skal løse seg opp i vann uten koking. Orkla avviser at de bruker maltodekstrin for å spare penger.
1 måned siden
Det er uenighet om kostrådene for egg, der Helsedirektoratet anbefaler et begrenset inntak. Ernæringsbiolog Marit Kolby og andre eksperter mener anbefalingen er feil og bør fjernes, da de mener det ikke finnes bevis for at mer enn ett egg er skadelig. Direktoratet avviser kritikken og sier anbefalingen er ment som en utdypning for fagfolk, og ikke et generelt råd til befolkningen.
2 måneder siden
Forbrukerrådet og ernæringseksperter kritiserer markedsføringen av proteinberikede meieriprodukter. De hevder at disse produktene er unødvendige for folk med et variert kosthold, og at selv de som trener vanligvis får nok proteiner gjennom vanlig mat. Produsentene Tine og Q-Meieriene forsvarer sine produkter med at de tilbyr et bredt utvalg for å møte ulike forbrukerbehov, og at de stoler på at forbrukerne er i stand til å ta informerte valg basert på deres egne preferanser.
1 måned siden
En undersøkelse av makrell i tomat viser store forskjeller i innhold og grad av prosessering. Noen varianter inneholder over 70% fisk, mens andre er ultraprosesserte med tilsetningsstoffer som fortykningsmidler. Disse tilsetningsstoffene kan påvirke tarmfloraen, ifølge forskning. Stabburets tube- og porsjonsvarianter inneholder minst fisk og er ultraprosesserte. Appen Trygg Mat hjelper forbrukere å identifisere ultraprosessert mat. En klinisk ernæringsfysiolog understreker at ultraprosessert mat kan inngå i et sunt kosthold, men at et variert kosthold er viktigst.
10 dager siden
Skien kommune og handelsorganisasjonen Virke er uenige med Helsedirektoratet om tolkningen av tobakksforbudet. Striden står om salg fra selvbetjente automater i lys av ny teknologi.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.
1 måned siden
Forbrukerrådet og ernæringseksperter kritiserer den økende proteintrenden, der matvareprodusenter markedsfører produkter med ekstra protein uten at det gir reell helsegevinst. Flere selskaper har lansert nye oster med proteinfokus, men proteininnholdet er identisk med vanlig lettost, og stikkprøver viser at disse produktene er dyrere. Ekspertene understreker at folk flest får i seg tilstrekkelig protein gjennom et normalt kosthold og oppfordrer forbrukerne til å være kritiske og ikke la seg lure av markedsføringstriks.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den opphetede debatten om mangfoldsuken og regnbueflagging i Drammen, hvor Frp-politiker Jon Helgheim kritiseres for personangrep mot kommunens utdanningsdirektør. Debatten har ført til gjentatte endringer i mangfoldsuken for å dempe konflikter, men motstanderne sprer likevel feilinformasjon. Kommunedirektøren og ordføreren har reagert sterkt på Helgheims uttalelser. Artikkelen understreker viktigheten av at de som støtter mangfoldsuken, aktivt forsvarer den offentlig for å motvirke spredning av feilinformasjon og sikre et tolerant samfunn.
1 måned siden
Coop Mega tilbyr store rabatter på usunne matvarer som godteri og snacks gjennom sitt kronemarked, noe som har fått kritikk fra ernæringsrådgiver Helene Ragnhild Sollie. Hun mener slike tilbud bidrar til økt sukkerinntak og fremmer konsumet av ultraprosessert mat. Sollie etterlyser flere tilbud på frukt, grønnsaker og rene råvarer, og uttrykker bekymring for at billig, usunn mat kan føre til et dårligere kosthold i befolkningen. Coop forsvarer kampanjen ved å fremheve at kronemarkedet har et variert utvalg som appellerer til ulike kundegrupper, inkludert ferskvarer, sjømat og grønnsaker.