Nyhetssaker
Frifor-sjefen kritiserer Helsedirektoratet i debatt om ultraprosessert mat

Frifor-sjefen kritiserer Helsedirektoratet i debatt om ultraprosessert mat

Dagbladet logo

Debatten om ultraprosessert mat fortsetter i Norge. Gründeren av mat-appen Frifor kritiserer Helsedirektoratets syn på temaet.

Kort oppsummert

  • Helsedirektoratet mener begrepet ultraprosessert er for grovmasket og skaper unødvendig frykt.

Debatten rundt ultraprosessert mat har blusset opp, med uenighet mellom Helsedirektoratet og Frifor-appen. Helsedirektoratet, representert ved divisjonsdirektør Linda Granlund, mener begrepet ultraprosessert er for generelt og kan skape unødvendig frykt, og advarer mot overdreven bruk av skanne-apper. Simen Øian Gjermundsen, med-gründer av Frifor, reagerer sterkt på dette og kaller det nedlatende.

Han hevder appen gir viktig innsikt i hverdagsmat og at forbrukere ønsker mer informasjon. Øian Gjermundsen bruker leverpostei som eksempel, og peker på tilsetningsstoffer i populære varianter, selv om Helsedirektoratet anbefaler produktet.

Helsedirektoratet står på sitt og understreker at kostrådene er basert på sikker forskning, ikke følelser. Frifor-sjefen mener manglende tillit til kostrådene viser behov for pedagogiske verktøy som appen.

Linda Granlund

Simen Øian Gjermundsen

Helsedirektoratet

Frifor

Dagbladet

Stabburet

Norge