
Frifor-sjefen kritiserer Helsedirektoratet i debatt om ultraprosessert mat
Debatten om ultraprosessert mat fortsetter i Norge. Gründeren av mat-appen Frifor kritiserer Helsedirektoratets syn på temaet.
Kort oppsummert
- Helsedirektoratet mener begrepet ultraprosessert er for grovmasket og skaper unødvendig frykt.
Debatten rundt ultraprosessert mat har blusset opp, med uenighet mellom Helsedirektoratet og Frifor-appen. Helsedirektoratet, representert ved divisjonsdirektør Linda Granlund, mener begrepet ultraprosessert er for generelt og kan skape unødvendig frykt, og advarer mot overdreven bruk av skanne-apper. Simen Øian Gjermundsen, med-gründer av Frifor, reagerer sterkt på dette og kaller det nedlatende.
Han hevder appen gir viktig innsikt i hverdagsmat og at forbrukere ønsker mer informasjon. Øian Gjermundsen bruker leverpostei som eksempel, og peker på tilsetningsstoffer i populære varianter, selv om Helsedirektoratet anbefaler produktet.
Helsedirektoratet står på sitt og understreker at kostrådene er basert på sikker forskning, ikke følelser. Frifor-sjefen mener manglende tillit til kostrådene viser behov for pedagogiske verktøy som appen.
Linda Granlund
Simen Øian Gjermundsen
Helsedirektoratet
Frifor
Dagbladet
Stabburet
Norge