TV2
Forskere og Helsedirektoratet uenige om spedbarns tidlige matintroduksjon
En betydelig faglig uenighet har oppstått mellom forskere og Helsedirektoratet angående anbefalinger for spedbarnsernæring. Debatten sentrerer rundt hvorvidt tidlig introduksjon av mat kan forebygge matallergier, og skaper forvirring blant foreldre og helsepersonell.
1 måned siden
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Forskere, basert på en norsk-svensk studie, mener tidlig introduksjon av mat fra 3-4 måneders alder kan redusere risikoen for matallergier med 60 prosent.
En debatt pågår mellom forskere og Helsedirektoratet om nye kostholdsråd for spedbarn. Forskere, anført av overlege Karin C. Lødrup Carlsen, argumenterer for at tidlig introduksjon av små mengder mat, som peanøtt og egg, mellom tre og fire måneders alder kan redusere risikoen for matallergier med 60 prosent, basert på en norsk-svensk studie.
De understreker at dette er et supplement til, ikke en erstatning for, fullamming. Helsedirektoratet, ved spesialrådgiver Gry Hay, står imidlertid fast på anbefalingen om fullamming til seks måneder.
De kritiserer forskerne for å skape forvirring og viser til at tidlig introduksjon kan forkorte ammeperioden og øke risiko for infeksjoner og overvekt, i tråd med WHOs syn. Carlsen tilbakeviser påstander om kortere ammeperiode og mener befolkningen bør få vite hva forskningen viser for å ta informerte valg.
Karin C. Lødrup Carlsen
Gry Hay
Helsedirektoratet
Universitetet i Oslo
Oslo universitetssykehus
TV 2
Verdens helseorganisasjon (WHO)
Norge
Oslo
England