Avokado kan redusere spedbarns allergirisiko: Finsk studie viser sammenheng
En finsk studie indikerer at avokadokonsum under graviditet kan redusere spedbarns risiko for matallergier. Funnet, som viser en betydelig lavere risiko, vekker interesse blant forskere, men krever ytterligere bekreftelse.
Kort oppsummert
- En finsk studie viser 44 prosent lavere risiko for matallergi hos ettåringer dersom mor spiste avokado under svangerskapet.
En finsk studie har undersøkt sammenhengen mellom gravides kosthold og spedbarns risiko for å utvikle matallergier. Studien, som er publisert i tidsskriftet Nature og basert på analyser av 2272 kvinner, viser en 44 prosent lavere risiko for matallergi hos ettåringer dersom moren spiste avokado under svangerskapet. Professor Sari Hantunen fra Universitetet i Øst-Finland foreslår at avokadoens unike sammensetning av næringsstoffer, som fettsyrer, fiber og fytokjemikalier, kan bidra til denne effekten.
Studien indikerer også at kvinner som spiste avokado ofte hadde en generelt sunnere livsstil. Overlege og forsker Karin C.
Lødrup Carlsen ved Oslo universitetssykehus finner funnet interessant, men understreker behovet for mer forskning, spesielt større randomiserte studier, før man kan trekke definitive konklusjoner eller gi spesifikke kostholdsråd til gravide. Hun påpeker at tidlig introduksjon av matvarer kan forebygge allergi hos spedbarn.
Karin C. Lødrup Carlsen
Sari Hantunen
Universitetet i Øst-Finland
TV 2
Nature
Universitetet i Oslo
Oslo universitetssykehus
Finland
USA
Norge
Oslo