En ny svensk studie har funnet en sammenheng mellom melkeinntak og økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Studien, som fulgte 60 000 kvinner og 40 000 menn over 30 år, viser at risikoen for hjertesykdom øker med mengden melk kvinnene drikker.
Det ble ikke funnet en tilsvarende sammenheng hos menn eller ved inntak av fermenterte meieriprodukter som ost og yoghurt. Forskere understreker at funnene er foreløpige og at det er behov for mer forskning før man kan gi konkrete kostholdsråd.
De advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner basert på denne ene studien, men antyder at kvinner kan ha nytte av å velge fermenterte melkeprodukter fremfor søtmelk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En svensk studie har undersøkt sammenhengen mellom melkekonsum og helse hos over 100.000 deltakere. Studien viser at kvinner som drikker mye melk har en moderat økning i risiko for hjerte- og karsykdommer. Forskningen, som har pågått siden 1987, indikerer at to glass melk om dagen er en grense for hva som er anbefalt for kvinner. Dette skyldes at kvinner har en dårligere evne til å bryte ned laktose. Selv om melkekonsumet har gått ned, får vi i oss tilsvarende mengde meieriprodukter gjennom ost og yoghurt, noe som gjør anbefalingen relevant.
2 måneder siden
En dansk studie med data fra 2,2 millioner kvinner viser at hormonell prevensjon øker risikoen for blodpropp i hjerne og hjerte. Risikoen er størst for de som bruker p-piller, p-ring og p-plaster som inneholder både østrogen og gestagen. Gestagenpiller gir en mindre risikoøkning, mens hormonspiral ikke viste økt risiko. Forskere understreker at den faktiske risikoen er lav, men at leger bør ta dette med i betraktningen ved forskrivning. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper, samt individuelle risikofaktorer. Studien påpeker også behovet for mer forskning på positive effekter av hormonell prevensjon.
3 måneder siden
En ny studie viser at tidspunktet for kaffedrikking kan påvirke helsen. Studien fulgte over 40 000 voksne i USA i nesten ti år. Resultatene viser at de som drakk kaffe om morgenen hadde lavere risiko for å dø, spesielt av hjertesykdommer, sammenlignet med de som drakk kaffe hele dagen. Forskere fant at morgendrikkere hadde 16 prosent lavere sannsynlighet for å dø og 31 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom. Studien antyder at kaffedrikking om ettermiddagen eller kvelden kan forstyrre søvn og hormonnivåer, noe som kan påvirke helsen negativt. Det trengs mer forskning for å bekrefte funnene.
1 måned siden
En amerikansk studie viser at kvinner som drikker én eller flere sukkerholdige drikker daglig har nesten fem ganger så høy risiko for å utvikle munnkreft, uavhengig av røyke- og alkoholvaner. Studien fulgte over 162 000 kvinner over 30 år. Selv om den absolutte risikoen fortsatt er lav, støtter funnene anbefalinger om å begrense sukkerinntaket. En tidligere studie fra 2023 koblet høyt sukkerinntak til økt risiko for 45 negative helseeffekter, inkludert diabetes, hjerteinfarkt og kreft, og anbefaler å redusere inntaket av tilsatt sukker til under 25 gram daglig.
4 måneder siden
Ny britisk forskning viser at menn med økt risiko for hjerte- og karsykdommer kan utvikle demens opptil ti år tidligere enn kvinner med samme risiko. Studien, som omfatter 34 000 personer, analyserte data fra UK Biobank og fant at menn er mest utsatt i aldersgruppen 55-64 år, mens kvinner er mest utsatt i alderen 65-74 år. Forskningen understreker viktigheten av å forebygge hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken globalt, for å redusere risikoen for demens. Risikofaktorer inkluderer fedme, høyt blodtrykk, røyking og mangel på fysisk aktivitet. Studien konkluderer med at forebyggende tiltak bør iverksettes tidligere for menn enn for kvinner.
1 måned siden
Ny svensk forskning viser at kaffe fra kaffemaskiner på kontorer kan være skadelig for helsen på grunn av høye nivåer av kolesteroløkende forbindelser (diterpener). Disse forbindelsene slipper gjennom metallfiltre som brukes i maskinene, i motsetning til papirfiltre. Studien viser at inntak av maskinkaffe kan føre til økt LDL-kolesterol, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Forskere anbefaler å bytte ut maskinkaffe med papirfiltrert kaffe for å redusere denne risikoen.
2 måneder siden
Ny forskning fra Harvard viser at muskelfett er en viktig markør for fremtidig risiko for hjerte- og karsykdom, uavhengig av kroppsmasseindeks (BMI). Studien fulgte over 600 pasienter og fant at de med mye muskelfett hadde større sannsynlighet for å utvikle hjertesykdommer. Tidligere har forskere fokusert på bukfett som en risikofaktor, men denne studien tyder på at fett i musklene også er en betydelig risiko, selv hos de uten høyt bukfettnivå. Det er foreløpig uklart hvordan man best kan redusere muskelfett, men både trening og vektreduksjon kan være effektive metoder. BMI alene er en mangelfull måte å stille en diagnose på, ifølge forskere.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent. Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen. Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.
1 måned siden
En ny studie fra Akershus Universitetssykehus (Ahus) viser at uvaksinerte covid-19-pasienter hadde lavere risiko for å utvikle hjertesykdom i løpet av de første ni månedene etter sykehusinnleggelse, sammenlignet med pasienter innlagt med lungebetennelse. Studien utfordrer tidligere bekymringer om økt risiko for hjerte- og karsykdommer etter covid-19. Selv om myokarditt forekom hyppigere hos covid-19-pasienter, var det en sjelden tilstand sammenlignet med hjerteinfarkt og hjertesvikt. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at studien er begrenset til uvaksinerte pasienter smittet før vaksinasjon, og at situasjonen i dag er annerledes. FHI anbefaler fortsatt vaksinering for risikogrupper og understreker viktigheten av å følge generelle råd for å forebygge hjerte- og karsykdom.
1 måned siden
En ny studie publisert i Journal of the American Heart Association viser at å begrense TV-titting til under én time daglig kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, spesielt for personer med genetisk risiko for type 2-diabetes. Forskere analyserte data fra over 340.000 britiske menn og kvinner over en periode på 14 år, og fant at de som så to timer eller mer TV daglig hadde en 12 prosent høyere risiko for å utvikle slike sykdommer. Studien konkluderer med at redusert TV-titting og økt fysisk aktivitet kan forbedre hjertehelsen uavhengig av genetisk bakgrunn.
3 måneder siden
En dansk studie har undersøkt ti ulike plantedrikker og funnet at varmebehandling reduserer proteinkvaliteten sammenlignet med kumelk. Behandlingen fører til lavere innhold av essensielle aminosyrer og øker skadelige proteiner. Studien fant også det kreftfremkallende stoffet akrylamid i fire av drikkene, noe forskerne ble overrasket over. Akrylamid kan dannes når råvarene ristes. Forskerne understreker at plantedrikker kan inngå i et variert kosthold, men at man må sørge for å få dekket proteinbehovet fra andre matvarer. De påpeker at det er helheten i kostholdet som er viktig.
1 måned siden
En studie har sammenlignet helsen til vegetarianere og kjøttetere over flere tiår. Studien viser at vegetarianere generelt er sunnere, med lavere risiko for flere sykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Samtidig viser studien at vegetarianere har høyere risiko for hjerneslag og beinbrudd. Dette kan skyldes mangel på viktige næringsstoffer som B12, som finnes i animalske produkter. Vegetarianere bør derfor være ekstra oppmerksomme på å få i seg nok av disse næringsstoffene gjennom kosthold eller kosttilskudd.
1 dag siden
Forskere advarer mot høyt inntak av ultraprosessert mat. En ny internasjonal studie antyder en kobling mellom slik mat og tusenvis av tidlige dødsfall.
3 måneder siden
En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig. Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.
1 måned siden
Ny forskning fremhever den sterke sammenhengen mellom alkoholforbruk og risikoen for alvorlige sykdommer, inkludert kreft, hjerte- og karsykdommer, og psykiske lidelser. Studien antyder at redusert alkoholinntak kan gi betydelige helsegevinster, uten at man nødvendigvis må avstå helt fra alkohol.