Studie antyder hvitvin og champagne kan redusere risiko for hjertestans
En fersk studie publisert i Canadian Journal of Cardiology antyder en uventet sammenheng mellom inntak av hvitvin eller champagne og redusert risiko for akutt hjertestans. Funnene utfordrer tidligere antagelser om hvilke typer alkohol som kan være beskyttende for hjertet.
Kort oppsummert
- En studie publisert i Canadian Journal of Cardiology antyder at høyere inntak av hvitvin eller champagne, kombinert med økt fruktkonsum, kan redusere risikoen for akutt hjertestans.
En ny studie publisert i Canadian Journal of Cardiology indikerer at personer med et høyere ukentlig inntak av hvitvin eller champagne, i kombinasjon med økt fruktkonsum, kan ha redusert risiko for akutt hjertestans. Dette funnet samsvarer med tidligere studier som har vist at visse typer alkohol kan beskytte mot plutselig hjertedød.
Den norske hjertelegen Ole Christian Mjølstad er imidlertid skeptisk til å konkludere at drikken i seg selv er årsaken, og antyder at sammenhengen heller kan skyldes at de som drikker dette tilhører en annen sosioøkonomisk gruppe, en faktor som er kjent for å påvirke risiko for hjerte- og karsykdom. Studien nevner også positiv sinnsstemning, sunn vekt og kontroll på blodtrykket som beskyttende faktorer, og identifiserer 56 risikofaktorer for akutt hjertestans, inkludert livsstil og miljø.
De kanadiske forskerne Nicholas Grubic og Dakota Gustafson fremhever funnet om hvitvin/champagne som interessant og utfordrende for antagelser om rødvinens unike fordeler, selv om de underliggende mekanismene er uklare.
Ole Christian Mjølstad
Nicholas Grubic
Dakota Gustafson
Canadian Journal of Cardiology
Norsk cardiologisk selskap
TV 2
Sky News
The Guardian