
Eksperter advarer mot tilsetningsstoffer: Nitritt og nitrat under lupen
Ny forskning sår tvil om sikkerheten til flere tilsetningsstoffer i mat. Eksperter advarer spesielt mot nitritt og nitrat, som finnes i bearbeidede kjøttprodukter.
Kort oppsummert
- Ny forskning indikerer at enkelte tilsetningsstoffer kan ha negative helseeffekter, og noen fases ut eller forbys.
Tilsetningsstoffer, eller e-stoffer, finnes i en rekke matvarer og er godkjent av myndighetene, men ny forskning reiser spørsmål ved sikkerheten. Enkelte stoffer viser negative helseeffekter i studier, noe som fører til utfasing eller forbud. Spesielt nitritt og nitrat, som brukes i kjøttpålegg og bearbeidede kjøttprodukter, er under granskning.
EUs mattrygghetsorgan Efsa advarte i 2023 om at eksponering for nitrosaminer fra disse stoffene utgjør en helserisiko. EU har vedtatt å redusere grenseverdiene for nitritt og nitrat innen 2025.
Forskere bekrefter sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og økt risiko for tarmkreft. Mattilsynet har bedt VKM vurdere risikoen for nordmenn, med en rapport ventet sommeren 2026.
Marit Kolby
Dieter Schrenk
Pelle Thonning Olesen
Paula Berstad
Trine Husøy
EUs mattrygghetsorgan Efsa
EU
Kreftregisteret
WHO
Kreftforeningen
Mattilsynet
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Europa
Norge