Ny forskning sår tvil om sikkerheten til flere tilsetningsstoffer i mat. Eksperter advarer spesielt mot nitritt og nitrat, som finnes i bearbeidede kjøttprodukter.
Tilsetningsstoffer, eller e-stoffer, finnes i en rekke matvarer og er godkjent av myndighetene, men ny forskning reiser spørsmål ved sikkerheten. Enkelte stoffer viser negative helseeffekter i studier, noe som fører til utfasing eller forbud. Spesielt nitritt og nitrat, som brukes i kjøttpålegg og bearbeidede kjøttprodukter, er under granskning.
EUs mattrygghetsorgan Efsa advarte i 2023 om at eksponering for nitrosaminer fra disse stoffene utgjør en helserisiko. EU har vedtatt å redusere grenseverdiene for nitritt og nitrat innen 2025.
Forskere bekrefter sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og økt risiko for tarmkreft. Mattilsynet har bedt VKM vurdere risikoen for nordmenn, med en rapport ventet sommeren 2026.
Marit Kolby
Dieter Schrenk
Pelle Thonning Olesen
Paula Berstad
Trine Husøy
EUs mattrygghetsorgan Efsa
EU
Kreftregisteret
WHO
Kreftforeningen
Mattilsynet
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Europa
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
5 dager siden
EU innfører et forbud mot røykaroma i matvarer. Forbudet trer i kraft like før grillsesongen og påvirker flere populære produkter.
4 måneder siden
EU har vedtatt et forbud mot røykaroma i mat på grunn av økt kreftfare. Forbudet innføres gradvis, med overgangsperioder på to og fem år avhengig av matvaretype. Røykaroma brukes i mange produkter, som pølser og bacon, og produsenter som Nortura og Orkla Foods tilpasser seg. Tradisjonell røyking er fortsatt tillatt. Røykaroma fjernes fra EUs liste over tillatte stoffer grunnet manglende data for helserisikovurdering og bekymring for gentoksisitet.
1 måned siden
EU har vedtatt et forbud mot åtte røykaromaer brukt i matproduksjon, grunnet bekymringer for helseskader. Mattilsynet følger opp med et forbud i Norge, med overgangsperiode frem til 2026 og 2029 for enkelte matvarer. Forbudet rammer flere kjente merkevarer, som Gildes bacon og grillpølser, da røykaroma er vanlig for å gi røyksmak. Nortura opplyser at de vil fase ut bruken av røykaromaer, men har foreløpig ikke full oversikt over de økonomiske konsekvensene. Mattilsynet understreker at det ikke er nødvendig å endre kostholdet før forbudet trer i kraft.
1 måned siden
EU har vedtatt et forbud mot røykaroma i matvarer på grunn av økt kreftfare, og dette vurderes også i EØS-EFTA-landene. Forbudet innføres gradvis med ulike overgangsperioder for forskjellige matvaretyper. Dette får konsekvenser for flere produkter, deriblant McDonald’s Big Tasty-burger, som må endre oppskrift for å unngå røykaroma. McDonald’s Norge bekrefter at de jobber med en ny oppskrift for å sikre at burgeren fortsatt smaker godt.
10 dager siden
EUs kommende forbud mot røykaroma vil tvinge flere norske matprodusenter til å endre oppskriftene på populære produkter som Gilde Stjernebacon og McDonald’s Big Tasty. Forbudet gjelder flere matvarer, særlig kjøttprodukter, og flere dagligvarekjeder som Coop og Norgesgruppen jobber allerede med å fase ut røykaroma. Coop tilpasser produktene for å bevare smaken, og Norgesgruppen har fjernet røykaroma fra enkelte snacks, men arbeidet med kjøttprodukter er mer utfordrende og har lengre overgangsfrist til 2029. Rema 1000 bruker generelt lite røykaroma i egne merkevarer, men erkjenner at EU-direktivet vil påvirke produkter som bacon, skinke og pølser. Overgangsfristen gir produsentene tid til å omstille produksjonen slik at varene fortsatt kan tilbys kundene.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.
3 dager siden
Forskning knytter ultraprosessert mat til tidlige dødsfall, men Helsedirektoratet advarer mot overdreven frykt. Direktoratet mener debatten om denne maten er for unyansert.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at flere nordmenn har kjøpt Halloween-godteri fra den kinesiske nettbutikken Temu. Forbrukerrådet advarer mot dette, da godteriet kan inneholde stoffer som ikke skal være i kontakt med mat, og mangler innholdsdeklarasjon. Temu er populær i Norge, men følger ikke europeiske standarder. Miljødirektoratet fant også et helseskadelig stoff i et Temu-produkt, langt over lovlig grense. Flere forbrukerorganisasjoner i EU har klaget på Temu for manglende informasjon. Til tross for bekymringer, har ikke norske myndigheter planer om å forby Temu.
1 måned siden
En undersøkelse av makrell i tomat viser store forskjeller i innhold og grad av prosessering. Noen varianter inneholder over 70% fisk, mens andre er ultraprosesserte med tilsetningsstoffer som fortykningsmidler. Disse tilsetningsstoffene kan påvirke tarmfloraen, ifølge forskning. Stabburets tube- og porsjonsvarianter inneholder minst fisk og er ultraprosesserte. Appen Trygg Mat hjelper forbrukere å identifisere ultraprosessert mat. En klinisk ernæringsfysiolog understreker at ultraprosessert mat kan inngå i et sunt kosthold, men at et variert kosthold er viktigst.
3 måneder siden
Helseorganisasjoner i Norge advarer mot den kommende legaliseringen av e-sigaretter med nikotin, som er planlagt å tre i kraft i 2025 på grunn av EØS-avtalen. De syv organisasjonene, inkludert Kreftforeningen, ber helseministeren om å bruke tobakksdirektivets mulighet til å forby e-sigaretter, da de mener det er en trussel mot folkehelsen, spesielt for unge. De viser til forskning som knytter e-sigaretter til økt risiko for lungekreft og nikotinens skadelige effekter på hjernens utvikling. Selv om regjeringen har innført tiltak som forbud mot smakstilsetninger, vurderes ytterligere tiltak som forbud mot engangs e-sigaretter.
3 måneder siden
En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent. Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen. Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.
3 måneder siden
E-sigaretter med nikotin blir lovlig å selge i Norge i 2025 som følge av EØS-avtalen. Helseorganisasjoner, inkludert Kreftforeningen, advarer mot utviklingen og ber om at forbudet opprettholdes. De frykter økt bruk blant barn og unge, og viser til forskning som indikerer at kombinasjonen av e-sigaretter og vanlige sigaretter øker risikoen for lungekreft. Syv helseorganisasjoner oppfordrer helseminister Jan Christian Vestre til å bruke unntaksmuligheter i direktivet for å forby produktene.
3 måneder siden
USA har innført forbud mot fargestoffet E 127, også kjent som rød nummer 3, i mat, drikke og medisiner. Dette fargestoffet, som brukes for å gi en kirsebærrød farge, er knyttet til kreftutvikling hos dyr. Amerikanske selskaper har fått frist til henholdsvis 2027 og 2028 for å fjerne stoffet fra sine produkter. I Norge og EU/EØS har det vært forbudt å bruke E 127 siden 2008, med unntak for cocktailbær og lignende produkter. Mattilsynet understreker at norske butikker må følge disse reglene, men advarer mot privat import av varer fra land utenfor EU/EØS.
3 måneder siden
MDG har utfordret næringsministeren til å innføre et midlertidig forbud mot nettbutikker som Temu og Shein, på grunn av bekymringer rundt helse, miljø og brudd på kjemikalieregler. Stikkprøver viser at produktene kan være giftige, og EU har startet en gransking. Høyre støtter bekymringene og etterlyser tiltak. Næringsministeren avviser et forbud, men sier regjeringen jobber med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU, og at de er åpne for nye grep. Hun understreker at de må være sikre på at tiltakene ikke får utilsiktede konsekvenser.