Nyhetssaker
Eksperter advarer mot tilsetningsstoffer: Nitritt og nitrat under lupen

Eksperter advarer mot tilsetningsstoffer: Nitritt og nitrat under lupen

Dagbladet logo

Ny forskning sår tvil om sikkerheten til flere tilsetningsstoffer i mat. Eksperter advarer spesielt mot nitritt og nitrat, som finnes i bearbeidede kjøttprodukter.

Kort oppsummert

  • Ny forskning indikerer at enkelte tilsetningsstoffer kan ha negative helseeffekter, og noen fases ut eller forbys.

Tilsetningsstoffer, eller e-stoffer, finnes i en rekke matvarer og er godkjent av myndighetene, men ny forskning reiser spørsmål ved sikkerheten. Enkelte stoffer viser negative helseeffekter i studier, noe som fører til utfasing eller forbud. Spesielt nitritt og nitrat, som brukes i kjøttpålegg og bearbeidede kjøttprodukter, er under granskning.

EUs mattrygghetsorgan Efsa advarte i 2023 om at eksponering for nitrosaminer fra disse stoffene utgjør en helserisiko. EU har vedtatt å redusere grenseverdiene for nitritt og nitrat innen 2025.

Forskere bekrefter sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og økt risiko for tarmkreft. Mattilsynet har bedt VKM vurdere risikoen for nordmenn, med en rapport ventet sommeren 2026.

Marit Kolby

Dieter Schrenk

Pelle Thonning Olesen

Paula Berstad

Trine Husøy

EUs mattrygghetsorgan Efsa

EU

Kreftregisteret

WHO

Kreftforeningen

Mattilsynet

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)

Europa

Norge