
EU-forbod rammar nordmenns grillfavorittar med røykaroma
EU innfører et forbud mot røykaroma i matvarer. Forbudet trer i kraft like før grillsesongen og påvirker flere populære produkter.
Kort oppsummert
- EU innfører forbud mot røykaroma i matvarer grunnet frykt for kreft.
EU innfører et forbud mot bruk av røykaroma i matvarer. Årsaken er en risikovurdering fra EFSA som konkluderte med at røykaroma kan inneholde stoffer som skader arvematerialet og kan forårsake kreft. Forbudet påvirker flere matvarer som pølser, bacon, skinke, ost og snacks.
Mattilsynet bekrefter at selv om mengdene er små, fører frykt for kreft til forbudet. Norske matprodusenter som Nortura, Norgesgruppen og Coop er i gang med å fase ut røykaroma eller finne alternative metoder.
Fristen for utfasing er 1. juli 2024 for de fleste produkter, men for enkelte kjøttprodukter er fristen satt til juni 2029.
Ellen Kielland
Marthine Haugan Petersen
Kine Søyland
Knut Lutnæs
EU
Mattilsynet
EFSA
Nortura
Norgesgruppen
Coop