Nyhetssaker
EU-forbud mot røykaroma påvirker norske matvarer

EU-forbud mot røykaroma påvirker norske matvarer

Dagbladet logo

Kort oppsummert

  • EU forbyr bruk av røykaroma i matvarer, noe som påvirker flere norske produkter.

EUs kommende forbud mot røykaroma vil tvinge flere norske matprodusenter til å endre oppskriftene på populære produkter som Gilde Stjernebacon og McDonald’s Big Tasty. Forbudet gjelder flere matvarer, særlig kjøttprodukter, og flere dagligvarekjeder som Coop og Norgesgruppen jobber allerede med å fase ut røykaroma.

Coop tilpasser produktene for å bevare smaken, og Norgesgruppen har fjernet røykaroma fra enkelte snacks, men arbeidet med kjøttprodukter er mer utfordrende og har lengre overgangsfrist til 2029. Rema 1000 bruker generelt lite røykaroma i egne merkevarer, men erkjenner at EU-direktivet vil påvirke produkter som bacon, skinke og pølser.

Overgangsfristen gir produsentene tid til å omstille produksjonen slik at varene fortsatt kan tilbys kundene.