EUs kommende forbud mot røykaroma vil tvinge flere norske matprodusenter til å endre oppskriftene på populære produkter som Gilde Stjernebacon og McDonald’s Big Tasty. Forbudet gjelder flere matvarer, særlig kjøttprodukter, og flere dagligvarekjeder som Coop og Norgesgruppen jobber allerede med å fase ut røykaroma.
Coop tilpasser produktene for å bevare smaken, og Norgesgruppen har fjernet røykaroma fra enkelte snacks, men arbeidet med kjøttprodukter er mer utfordrende og har lengre overgangsfrist til 2029. Rema 1000 bruker generelt lite røykaroma i egne merkevarer, men erkjenner at EU-direktivet vil påvirke produkter som bacon, skinke og pølser.
Overgangsfristen gir produsentene tid til å omstille produksjonen slik at varene fortsatt kan tilbys kundene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
EU har vedtatt et forbud mot røykaroma i matvarer på grunn av økt kreftfare, og dette vurderes også i EØS-EFTA-landene. Forbudet innføres gradvis med ulike overgangsperioder for forskjellige matvaretyper. Dette får konsekvenser for flere produkter, deriblant McDonald’s Big Tasty-burger, som må endre oppskrift for å unngå røykaroma. McDonald’s Norge bekrefter at de jobber med en ny oppskrift for å sikre at burgeren fortsatt smaker godt.
1 måned siden
EU har vedtatt et forbud mot åtte røykaromaer brukt i matproduksjon, grunnet bekymringer for helseskader. Mattilsynet følger opp med et forbud i Norge, med overgangsperiode frem til 2026 og 2029 for enkelte matvarer. Forbudet rammer flere kjente merkevarer, som Gildes bacon og grillpølser, da røykaroma er vanlig for å gi røyksmak. Nortura opplyser at de vil fase ut bruken av røykaromaer, men har foreløpig ikke full oversikt over de økonomiske konsekvensene. Mattilsynet understreker at det ikke er nødvendig å endre kostholdet før forbudet trer i kraft.
3 måneder siden
EU har vedtatt et forbud mot røykaroma i mat på grunn av økt kreftfare. Forbudet innføres gradvis, med overgangsperioder på to og fem år avhengig av matvaretype. Røykaroma brukes i mange produkter, som pølser og bacon, og produsenter som Nortura og Orkla Foods tilpasser seg. Tradisjonell røyking er fortsatt tillatt. Røykaroma fjernes fra EUs liste over tillatte stoffer grunnet manglende data for helserisikovurdering og bekymring for gentoksisitet.
2 dager siden
EU innfører et forbud mot røykaroma i matvarer. Forbudet trer i kraft like før grillsesongen og påvirker flere populære produkter.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.
1 måned siden
EU innfører nye reguleringer som forbyr salg av hudpleieprodukter med over 0,3 prosent retinol fra 1. november 2025. Bakgrunnen er bekymring for høyt A-vitamininntak, da de fleste får nok gjennom mat og kosttilskudd. Hudlege Daniel Habashi støtter reguleringen, og advarer om at feil bruk av retinol kan føre til hudirritasjon og brannskader. Mattilsynet vil følge opp at butikkene overholder loven. Flere butikkjeder opplyser at de veileder yngre kunder til mildere produkter. Sverige har innført 15-års aldersgrense på retinol, men norske apotek har ikke fulgt etter.
2 måneder siden
Fra 1. november 2025 blir det forbudt å selge flere hudpleieprodukter som inneholder retinol i Norge, grunnet nye EU-regler. Forbudet omfatter produkter med høye konsentrasjoner av retinol, og det innføres krav om merking av produkter som inneholder vitamin A. Mattilsynet anbefaler forbrukere å være oppmerksomme på innholdslistene, da andre retinoider fortsatt er tillatt. En hudlege advarer mot den økende bruken av retinol blant barn og unge, og understreker at gravide og personer med sensitiv hud bør være forsiktige. Årsaken til forbudet er bekymring for at det totale inntaket av vitamin A fra kosmetikk nærmer seg et nivå som kan være skadelig.
5 dager siden
Dagligvareaktører i Norge melder om knapphet på norsk storfekjøtt, noe som fører til økt bruk av importerte råvarer for å unngå tomme hyller. Norgesgruppen og Coop opplyser at de i hovedsak ønsker å selge norsk kjøtt, men benytter import når det norske markedet ikke dekker etterspørselen. Nortura, som regulerer kjøttmarkedet, bekrefter at det importeres rundt 9000 tonn storfekjøtt årlig, tilsvarende ni prosent av markedet. Tilførslene av storfe har vært som forventet, men det er noe lavere innmeldinger av ku etter mars, noe som skaper knapphet. Leverandører som Nordfjord Kjøtt opplever også underdekning, men importerer ikke råvarer. Nortura forventer at situasjonen vil bedre seg, men varsler en nedgang i tilførslene i 2025. For å sikre norsk kjøtt anbefales produkter fra Gilde og Prior, som alltid garanterer norsk råvare.
24 dager siden
MDG ønsker å innføre merking av europeiske varer i norske butikker, etter modell fra Canada og Danmark, for å gjøre det lettere for forbrukerne å velge europeisk. FrP støtter forslaget delvis, men advarer mot økt byråkrati. Dagligvarekjedene påpeker at de allerede følger gjeldende regler for opprinnelsesmerking. En økonomiprofessor mener tiltaket er lite gjennomtenkt og vil ha liten effekt. Merkeordningen er ment å omfatte flere bransjer, inkludert dagligvare, kleskjeder, parfymerier og elektronikk.
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
4 måneder siden
Stortinget har vedtatt at EUs nye emballasjeforordning ikke skal skade det norske pantesystemet. Næringslivet frykter at de nye reglene kan føre til økte kostnader og omlegging av systemet, inkludert vaskeflasker og nye panteautomater. Senterpartiet er villig til å bruke veto mot EU for å beskytte norske interesser. Høyre mener regjeringen må engasjere seg mer i prosessen, mens regjeringen selv sier de jobber med å videreutvikle pantesystemet i dialog med bransjen og naboland. Målet er å følge EUs regler samtidig som det norske systemet bevares.
3 måneder siden
USA har innført forbud mot fargestoffet E 127, også kjent som rød nummer 3, i mat, drikke og medisiner. Dette fargestoffet, som brukes for å gi en kirsebærrød farge, er knyttet til kreftutvikling hos dyr. Amerikanske selskaper har fått frist til henholdsvis 2027 og 2028 for å fjerne stoffet fra sine produkter. I Norge og EU/EØS har det vært forbudt å bruke E 127 siden 2008, med unntak for cocktailbær og lignende produkter. Mattilsynet understreker at norske butikker må følge disse reglene, men advarer mot privat import av varer fra land utenfor EU/EØS.
3 måneder siden
En dansk matvarekjede har lansert en ny type kjøttdeig bestående av 50% oksekjøtt og 50% kyllingkjøtt, med mål om å redusere CO2-avtrykket. Produktet er tilgjengelig i flere butikker i Danmark. Den nye deigen møter skepsis fra kokk Jan Henrik Syversen, som mener det er et økonomisk grep og ikke et kvalitetsprodukt. Norske dagligvarekjeder har foreløpig ingen planer om å lansere lignende produkter, men fokuserer på andre klimasmarte alternativer. Norske kjøttprodusenter fremhever også at norsk kjøtt har lavere utslipp enn internasjonalt gjennomsnitt.
27 dager siden
Artikkelen omhandler mulige konsekvenser av Trumps tollgrep og EUs eventuelle mottiltak. Danske Coop planlegger å merke amerikanske varer for å informere kundene om prisøkninger som følge av toll. Finansministeren avviser påstander om at Norge har høye tollsatser på amerikanske varer, og understreker at Norge har differensierte tollsatser. Norske dagligvarekjeder følger situasjonen og understreker at de allerede har tydelig opprinnelsesmerking på sine varer, men vil vurdere ytterligere tiltak når konsekvensene av en eventuell mottoll er klarere. Frukt- og grøntavdelingen trekkes frem som et eksempel på god opprinnelsesmerking.
2 måneder siden
Nye EU-reglar om utslepp kan føre til priskrig på elbilar. Bilprodusentar må selje fleire elbilar for å unngå bøter, men europeiske kundar vil heller ha bensinbilar. Noreg er ein viktig marknad for elbil-sal. Ekspertar meiner konkurransen vil bli hard, og at prisane vil gå ned, noko som er gode nyheiter for norske bilkjøparar. Prisnedgangen vil også smitte over på bruktmarknaden. Samtidig slit europeisk bilindustri med raude tal, og politikarar vurderer om bøtene er for strenge.